Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest idealną okazją do tego, aby przypomnieć o roli warzyw i owoców w naszej diecie, które to znajdują się u podstawy piramidy żywieniowej, zaraz po aktywności fizycznej i podpowiedzieć, ile trzeba ich codziennie zjadać.
Sezonowe, lokalne warzywa dają nieograniczone możliwości kulinarne, a korzystając z nich otrzymujemy dania różnorodne, aktualne, o najlepszym smaku. Plusy wynikające ze stosowania diety sezonowej wykraczają poza walory smakowe – to także prosty sposób na zachowanie zdrowia oraz korzyści ekonomiczne i patriotyzm konsumencki. Pamiętajmy, że polskie warzywa to również przetwory, takie jak np. kiszonki, mrożonki czy przeciery.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach. Warzyw więcej niż owoców – w proporcji mniej więcej ¾ do ¼. Coraz więcej badań wskazuje, że im więcej warzyw i owoców jemy, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Czy stosujemy do tych zaleceń, sprawdziliśmy na targowisku miejskim w Kielcach.
– Staram się jeść owoce i warzywa w zaleconych dawkach, ale nie zawsze o tym pamiętam. To dobrze, że jest specjalny dzień w kalendarzu, aby o tym przypominać – mówi pani Irena.
Pan Jan, który zakupy na straganie chętnie podzielił się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi żywienia. – Zauważyłem, że szczególnie warzywa w diecie dobrze mi służą. Oczywiście nie rezygnuję w jadłospisie z mięsa i wędlin, ale jadam je i zachęcam do tego rodzinę, aby także mięso jadała w niewielkich ilościach – powiedział kielczanin.
Dobra opinię o warzywach ma tez pani Lucyna z Kielc: – Warzywa to samo zdrowie, tym bardziej, jeśli kupuje je od sprawdzonego producenta. Uważam, że służą nie tylko zdrowiu, ale i urodzie.
Pan Eugeniusz – rolnik sprzedający na targu w Kielcach swoje produkty, chwalił żonę, dla której warzywa z jego upraw są podstawą wielu dań w ich domu. – Żona gotuje bardzo zdrowo i dba o rodzinę, a ja mam satysfakcję ze swojej pracy. Nasze produkty chwalą też wierni klienci – mówił rolnik.