Statystyczny Polak zjada rocznie 101 kilogramów ziemniaków – wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Mieszkaniec globu zjada około 32 kg ziemniaków rocznie. Na świecie najwięcej zjadają ich Chińczycy i Hindusi. W Europie na czele są Białorusini.
Największym światowym producentem ziemniaków są Chiny. Dla przykładu, produkuje się tam blisko 100 mln ton ziemniaka, czyli 10-krotnie więcej niż w Polsce. Nasz kraj z roczną produkcją na poziomie około 9,2 mln ton ziemniaka zajmuje ósme miejsce w TOP 10 światowych producentów.
Roczne spożycie ziemniaków w kilogramach, przypadającego na osobę w różnych krajach.
- Najwięcej ziemniaków spożywają w Białorusi, jest to aż 178,3 kg,
- Kolejne miejsce zajmuje Ukraina z wynikiem 131,3 kg,
- Łotwa – 123,8 kg rocznie na osobę,
- Rosja – 112,1 kg,
- Kazachstan – 103 kg,
- Polska – 101,7 kilograma ziemniaków na osobę.
Czy ziemniaki są zdrowe?
Ziemniakom nie pomaga ich wysoki indeks glikemiczny, który wynosi ok. 70 i prowadzi do gwałtownego wyrzutu insuliny. Jednak dopiero, gdy będziemy jeść ziemniaki w nadmiarze, może to wpłynąć na zaburzenia poziomu cukru we krwi oraz być szkodliwe dla osób z cukrzycą typu drugiego.
Osoby, które mają stan przedcukrzycowy, cukrzycę lub insulinooporność, nie powinny jeść ziemniaków. Istnieje jeden wyjątek od tej reguły. Wystarczy bowiem zmienić nieco swoje nawyki – jeść ugotowane i ostudzone ziemniaki. Dla osób z podwyższonym cukrem polecane są ziemniaki na zimno.
Do najpopularniejszych odmian ziemniaków uprawianych w Polsce należą m.in. satina, vineta, denar, tajfun czy bellerosa.
W Świętokrzyskiem są to: denar, satina, tajfun, bellarosa, vineta, jelly, gwiazda, jurek, bohun, impresja.