Iwan czaj to leśna herbata, którą każdy może przygotować w swoim domu. Do złudzenia przypomina czarną herbatę, ale ma więcej właściwości zdrowotnych. Przyrządzić ją można z wierzbówki kiprzycy.
Wierzbówka kiprzyca to leśna roślina o pięknych różowych kwiatach. Z jej liści można samemu zrobić herbatę.
Jak mówi Krzysztof Kaczor, inżynier nadzoru w Nadleśnictwie Radoszyce, ta herbata to tak zwany iwan czaj.
– Ta herbata była podawana na polskich stołach w XVIII i XIX wieku. Ma działanie oczyszczające, usuwa wolne rodniki, co oznacza, że zapobiega nowotworom. Szczególnie polecana jest mężczyznom, ponieważ zapobiega przerostowi gruczołu krokowego – prostaty.
Roślina rośnie na polanach leśnych i przy lasach. Jak mówi leśnik, liście wierzbówki najlepiej zbierać w słoneczne dni.
– Zebrane liście kładziemy na papier, aby opuściły je owady, a następnie mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy na kilka godzin do zamkniętego słoika i przechowujemy w ciemnym miejscu. Następnie, kiedy poczujemy piękny zapach herbaty, suszymy liście w uchylonym piekarniku w temperaturze 40 stopni Celsjusza. Susz można przechowywać rok – radzi leśnik.