Sklepy ogrodnicze zachęcają jeszcze tej jesieni do sadzenia w ogrodach nowych i ciekawych odmian drzewek owocowych. Wśród nich polecają jabłonie dające jabłka o czerwonym miąższu.
Jeszcze w listopadzie, dopóki nie nadejdą przymrozki, ogrodnicy polecają także uprawę odpornych na zimowe i wiosenne przymrozki śliw japońskich, grusz japońskich czy nowości wśród jabłoni, jak odmiany: Chopin, czerwonomiąższowa Baya Franconia oraz parchoodpornych: Golden Milenium, Melfree oraz Free Redstar.
Ozdobne jabłonie, które rodzą dorodne jadalne owoce o czerwonym miąższu, to rzadko spotykane w Polsce drzewka, które zdaniem ogrodników, śmiało mogłyby wzbogacić asortyment świeżych i przetworzonych owoców na rynku. Jabłka o czerwonym miąższu w odróżnieniu od odmian białomiąższowych zawierają antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami. Jabłka te mogą być surowcem do produkcji mętnych soków jabłkowych. Soki z jabłek odmian o delikatnie czerwonej barwie miąższu są orzeźwiające i mogą stanowić atrakcyjny produkt dla konsumenta.
Polecaną czerwonomiąższową Baya Franconia można zasadzić w każdym ogrodzie. To nowa odmiana jabłoni wyhodowana w Bawarskim Centrum Sadownictwa i Hodowli Owoców, Hallbergmoos w Niemczech. Baya Franconia jest pierwszą na świecie wysokiej jakości odmianą jabłek o dwukolorowym miąższu owoców. Jej miąższ nie brązowieje podczas przechowywania. Wśród jabłek o czerwonym miąższu jest to jedno z jabłek o najdłuższej przechowalności i najlepszym smaku.
Ma kuliste, średniej wielkości owoce dojrzewające pod koniec września. Miąższ owocu jest dwukolorowy: pod skórką ciemnoczerwony, w kierunku komory nasiennej kremowo-biały. Jabłka są aromatyczne i smaczne. Odmiana ma niska podatność na parcha.