Za kilka dni w kalendarzu swoje święto mają warzywa i owoce. W Światowy Dzień Owoców i Warzyw, który przypada 18 października, warto docenić ich rolę w codziennym jadłospisie i dowiedzieć się co najlepiej jeść.
Światowy Dzień Owoców i Warzyw podnosi świadomość społeczną co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia. Po raz pierwszy obchodzono to święto w Nowej Zelandii 18 października 2013 roku. Światowy Dzień Owoców i Warzyw jest obchodzony corocznie w trzeci piątek października.
Jakie warzywa królują na polskim stole? Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, przede wszystkim pomidoryPomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obr... More, ogórkiOgórek (Cucumis L.) – rodzaj roślin jednorocznych z rodz... More, cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, ziemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More.
ZiemniakiZiemniak (Solanum tuberosum L.) - gatunek rośliny należąc... More ostatnio nieco spadły na liście najpopularniejszych w Polsce warzyw, bo jeszcze 20 lat temu Polak zjadał średnio prawie 8 kilogramów ziemniaków miesięcznie. Obecnie są to niecałe 3 kilogramy.
Ile warzyw i owoców trzeba jeść codziennie? WHO zaleca, aby jeść około 400 g warzyw i owoców dziennie, rozdzielonych na około 5 porcji.
Niewystarczająca ilość owoców i warzyw może być jednym z głównych czynników przedwczesnej śmierci, ponieważ to właśnie ruch i właściwa dieta zapewnić nam mogą zdrowie, czyli obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka oraz poprawić zdrowie układu pokarmowego.
Uwaga! Za najzdrowsze warzywo na świecie naukowcy uważają rukiew wodną, nazywaną również rzeżuchą wodną. Rukiew najlepiej smakuje na surowo, a umyte i osuszone liście warto dodawać do sałatek, surówek oraz jako dodatek na kanapki.
Moc zdrowia zapewnia zjadanie warzyw na surowo. Co warto jeść bez gotowania? Paprykę, korzeń pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, liść pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, boćwinę, brukselkę, brokuły, kalafiora, jarmużJarmuż (Brassica oleracea L. var. sabellica L.)- Jest to ro... More, kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More czerwoną, kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More białą, rzepę, kapustęKapusta (Brassica L.) – rodzaj roślin zielnych z rodziny ... More włoską, pekińską, kalarepę i chrzan.
Jakich warzyw nie jeść na surowo? Dyni, bakłażana, fasoli, soczewicy, ciecierzycy, ziemniaków, niedojrzałych pomidorów.
Najpopularniejsze owoce w Polsce to jabłkaJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More. Na jednego Polaka przypada rocznie około 13 kilogramów tych owoców. Na drugim miejscu są truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More, jagody, maliny, agrestPorzeczka agrest (Ribes uva-crispa L.), zwyczajowo nazywana ... More, porzeczki.
Z polskimi owocami konkurują cytrusy i banany. Ich spożycie systematycznie rośnie. Ostatnio wynosiło według GUS 12,8 kilograma na osobę.