Sprzyjający klimat, rozległe sady, wieloletnie doświadczenie w naukowych badaniach i uprawie jabłoni, ponad 70 zarejestrowanych odmian, duże zainteresowanie przedsiębiorców prowadzeniem upraw, a także wciąż poszerzający się rynek zbytu to atuty upraw jabłek, które w Polsce jest od lat nie tylko na czele struktury produkcji owoców, ale i stanowi nasze dobro narodowe.
Od 1 stycznia 2025 roku trwa polska prezydencja w Unii Europejskiej. Jej symbolem jest polskie jabłko. Dlaczego?
– Przede wszystkim dlatego że jesteśmy największym producentem jabłek jednym z największych producentów jabłek w Europie i czwartym na świecie. Nasze jabłka mają znakomitą jakość. Miniony rok był mniej urodzajny, bo wyprodukowaliśmy mniej jabłek – około 3 milionów ton, ale były lata, kiedy produkcja sięgała około 4,5 miliona ton. Główny rejon, gdzie w Polsce uprawia się jabłka to region grójecko-warecki, ale też i Sandomierszczyzna i Lubelszczyzna, Podkarpacie. Niestety konsumpcja jabłek w Polsce spada. Większość produkcji przeznaczana jest na przetwórstwo albo na eksport, ale bez wątpienia jabłko jest symbolem polskiego ogrodnictwa – mówi Jacek Kłudka, dyrektor targów Sadownictwa i Warzywnictwa TSW, które w tym roku już po raz trzeci odbędą się w Kielcach.
Prekursorem i promotorem uprawy jabłek w Polsce był Szczepan Aleksander Pieniążek – polski profesor nauk rolniczych w zakresie sadownictwa, wieloletni dyrektor Instytutu Sadownictwa w Skierniewicach, profesor Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, wiceprezes Polskiej Akademii Nauk.
– Dlaczego jabłka udają się u nas tak doskonale? – Przede wszystkim dlatego, że mamy odpowiedni klimat do ich uprawy. Ale przede wszystkim mamy świetnych ogrodników. Mamy dostosowane do klimatu odmiany jabłek. Opanowaliśmy technologię. Na bardzo wysokim poziomie jest przechowalnictwo. Poprawiliśmy też marketing, dzięki czemu o naszych jabłkach jest głośno na całym świecie. Eksportujemy jabłka do coraz większej liczby krajów. Hitem jest rynek indyjski. Nasze jabłka jadą też do Hiszpanii, do Chin – mówi dyrektor Kłudka.
Podkreśla, że w Polsce jest bardzo długa tradycja uprawy jabłek.
– Uprawiamy jabłka od początku lat 50. ubiegłego stulecia. Więc te 70-80 lat dało nam duże doświadczenie i tradycję. Całe pokolenia przyłożyły się do tego sukcesu – mówi Jacek Kłudka.
- Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej oraz 4. producentem tych owoców na świecie;
- powierzchnia sadów jabłoniowych w kraju to 150 tysięcy hektarów;
- udział jabłek w zbiorach owoców w Polsce wynosi około 80 procent;
- w kraju zarejestrowanych jest ponad 70 odmian jabłoni. Najpopularniejsze to: Idared, Jonagold, Szampion, Ligol, Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Gloster, Lobo i Cortland.
(źródło: Biuro Analiz i Strategii KOWR)