Z 5-6 złotych za kilogram do 10-12 złotych zdrożały w ostatnich dniach orzechy jacki – jedna z najplenniejszych odmian orzecha włoskiego, obficie owocującego. W naszym regionie stuprocentowy wzrost ceny tego orzecha nie dziwi, ponieważ handel wielkohurtowy orzechami włoskimi już się kończy.
Co prawda są jeszcze firmy kupujące orzechy włoskie zarówno łuskane, jak i niełuskane w większych ilościach, jest ich jednak znacznie mniej niż na początku miesiąca.
Najtaniej niełuskane orzechy włoskie wciąż można kupić na sandomierskiej giełdzie, gdzie ceny w ostatnim czasie jeszcze spadły i owoce te kosztują obecnie od 3 do 3,50 zł za kg. Ostatnie jacki oferowane są przez producentów w cenach od 6 do 10 zł za kg.
Jacek to odmiana charakteryzująca się silnym wzrostem, tworzy rozłożystą koronę. To drzewo długowieczne. Owocuje regularnie i obficie. Owoce ma ogromne, smaczne, o cieniutkiej miękkiej skorupce, którą łatwo się obiera. Orzechy dojrzewają jesienią w drugiej połowie września i opadają z drzewa. Wyjmujemy je wtedy z zielonych łupin i przechowujemy w miejscu dostatecznie suchym.
Jacki to odmiana wytrzymała na mróz, nie wymaga gleb żyznych, rośnie w każdej glebie, odporny na szkodniki.
Nie wymaga cięcia. Wycinamy tylko te gałęzie, które zostały przypadkowo uszkodzone lub nadłamane.
Najlepsze wyniki daje zapylenie krzyżowe, toteż nie powinno się wysadzać pojedynczych egzemplarzy orzecha, ale przynajmniej po dwa, aby się mogły wzajemnie zapylić.