101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 16 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jacki zdrożały o 100 procent!

Jacki zdrożały o 100 procent!

Fot. Canva

Z 5-6 złotych za kilogram do 10-12 złotych zdrożały w ostatnich dniach orzechy jacki – jedna z najplenniejszych odmian orzecha włoskiego, obficie owocującego. W naszym regionie stuprocentowy wzrost ceny tego orzecha nie dziwi, ponieważ handel wielkohurtowy orzechami włoskimi już się kończy.

Co prawda są jeszcze firmy kupujące orzechy włoskie zarówno łuskane, jak i niełuskane w większych ilościach, jest ich jednak znacznie mniej niż na początku miesiąca.

Najtaniej niełuskane orzechy włoskie wciąż można kupić na sandomierskiej giełdzie, gdzie ceny w ostatnim czasie jeszcze spadły i owoce te kosztują obecnie od 3 do 3,50 zł za kg. Ostatnie jacki oferowane są przez producentów w cenach od 6 do 10 zł za kg.

Jacek to odmiana charakteryzująca się silnym wzrostem, tworzy rozłożystą koronę. To drzewo długowieczne. Owocuje regularnie i obficie. Owoce ma ogromne, smaczne, o cieniutkiej miękkiej skorupce, którą łatwo się obiera. Orzechy dojrzewają jesienią w drugiej połowie września i opadają z drzewa. Wyjmujemy je wtedy z zielonych łupin i przechowujemy w miejscu dostatecznie suchym.

Jacki to odmiana wytrzymała na mróz, nie wymaga gleb żyznych, rośnie w każdej glebie, odporny na szkodniki.

Nie wymaga cięcia. Wycinamy tylko te gałęzie, które zostały przypadkowo uszkodzone lub nadłamane.

Najlepsze wyniki daje zapylenie krzyżowe, toteż nie powinno się wysadzać pojedynczych egzemplarzy orzecha, ale przynajmniej po dwa, aby się mogły wzajemnie zapylić.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: cenydrzewogiełdaorzech włoskiorzechyorzechy jackiSandomierztarg
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Małe gospodarstwa – coraz mniej czasu na wnioski

Następny wpis

Tydzień Kuchni Polskiej. Jakie są najlepsze smaki w Świętokrzyskiem?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Tydzień Kuchni Polskiej. Jakie są najlepsze smaki w Świętokrzyskiem?

Tydzień Kuchni Polskiej. Jakie są najlepsze smaki w Świętokrzyskiem?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.