Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Jagodzianki
Jagodzianki, czyli bułeczki nadziewane jagodami często są nazywane koneckim specjałem. Konecczyzna, bogata w leśne kompleksy, to raj dla amatorów zbierania jagód. Mieszkańcy tego terenu od dawna wykorzystują ten zdrowy, sezonowy owoc w swojej kuchni. Sztandarowym przykładem są właśnie drożdżówki z jagodami, które latem królują na stołach regionu.
Składniki: Ciasto: 10 dag świeżych drożdży, 1/2 l mleka, 1,2 kg mąki pszennej, szczypta soli, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 4 żółtka, 20 dag masła Nadzienie: 1/2 kg jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, cukier do smaku.
Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej, 10 dag masła, 1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania: Przygotować rozczyn. Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 minut. Do misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier i wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Mąkę zagarniać do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajka, żółtka i dalej mieszać zagarniając mąkę. Wymieszaną masę wyrabiać przez ok. 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodać partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać przez kolejne 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. W tym czasie powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Przygotować kruszonkę: mąkę i cukier wsypać do miski, dodać drobno posiekane masło i połączyć w jednolitą masę. Jagody opłukać, osuszyć, posypać mąką ziemniaczaną i cukrem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać. Z ciasta formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem kilku centymetrów odstępu i zostawić na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym żółtkiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Przepis podała: Longina Dwojakowska z Przybyszów.