101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 3 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jagodzianki z Konecczyzny

Jagodzianki z Konecczyzny

Fot. ŚODR

Jagodzianki, czyli bułeczki nadziewane jagodami często nazywane są koneckim specjałem. Latem królują na stołach naszego regionu.

Konecczyzna, bogata w leśne kompleksy to raj dla amatorów zbierania jagód. Mieszkańcy tego terenu od dawna wykorzystują ten zdrowy, sezonowy owoc w swojej kuchni. Sztandarowym przykładem są właśnie drożdżówki z jagodami, które latem królują na stołach regionu.

Składniki. Ciasto: 10 dag świeżych drożdży, 1/2 l mleka, 1,2 kg mąki pszennej, szczypta soli, 1 szklanka cukru, 3 jajka, 4 żółtka, 20 dag masła. Nadzienie: 1/2 kg jagód, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, cukier do smaku. Kruszonka: 1 szklanka mąki pszennej, 10 dag masła, 1 szklanka cukru.

Sposób przygotowania: Przygotować rozczyn. Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe mleko i dokładnie wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 25 minut. Do misy przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier i wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie rozczyn. Mąkę zagarniać do środka mieszając ją z rozczynem. Po chwili dodać jajka, żółtka i dalej mieszać zagarniając mąkę. Wymieszaną masę wyrabiać przez ok. 10 minut. Po tym czasie – ciągle wyrabiając – dodać partiami stopione i przestudzone masło i wyrabiać przez kolejne 5 minut.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godz. W tym czasie powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość.

Przygotować kruszonkę: mąkę i cukier wsypać do miski, dodać drobno posiekane masło i połączyć w jednolitą masę.

Jagody opłukać, osuszyć, posypać mąką ziemniaczaną i cukrem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i chwilę powyrabiać. Z ciasta formować owalny placuszek o grubości ok. 1 cm, nakładać łyżkę jagód i dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem kilku centymetrów odstępu i zostawić na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia.

Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym żółtkiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką. Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Przepis podał Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

RADIO KIELCE ZOOM NA WIEŚ
FOLK RADIO

Tagi: jagodajagodziankiŚODRŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Jagody najlepiej dopiero po 2 lipca. Dlaczego?

Następny wpis

Zapowiadają się dobre zbiory na polach i plantacjach

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Fot. Marzena Smoręda

Zapowiadają się dobre zbiory na polach i plantacjach

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.