101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 17 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jak pogoda jesienią 2023 roku wpłynęła na zbiory i uprawy?

Jak pogoda jesienią 2023 roku wpłynęła na zbiory i uprawy?

Fot. Robert Felczak - Radio Kielce

Jak jesienna aura w 2023 roku wpłynęła na prace polowe, zbiory i zasiewy oziminy oraz zbiory upraw? Jaką powierzchnię gruntów obsiano pod zbiory na 2024 rok? 

Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, we wrześniu notowano wyjątkowo wysokie temperatury powietrza, znacznie przekraczające normy wieloletnie, przy jednocześnie bardzo niskich (znacznie poniżej normy) opadach atmosferycznych.

W wyniku niedoboru opadów w wielu rejonach kraju obserwowano przesuszenie gleby, które utrudniało wykonywanie prac polowych, a przede wszystkim orek przedsiewnych i siewów ozimin.

Ciepła pogoda we wrześniu stwarzała na ogół dobre warunki dla przeprowadzania zbioru upraw. Na początku września zakończono rozpoczęte w sierpniu siewy rzepaku ozimego, wykonywano orki przedsiewne oraz rozpoczęto siewy żyta i pszenżyta.

Jak pogoda jesienią 2023 roku wpłynęła na zbiory i uprawy?
Rzepak / Fot. Magdalena Galas-Klusek – Radio Kielce

Do siewu pszenicy ozimej przystąpiono lokalnie w drugiej, a powszechnie w trzeciej dekadzie miesiąca. Warunki wilgotnościowe gleby nie sprzyjały wschodom ozimin. W pierwszej połowie września zakończono na ogół zbiór kolejnego pokosu traw łąkowych i wieloletnich roślin motylkowych oraz przystąpiono do zbioru buraków cukrowych.

W ciągu miesiąca kontynuowano rozpoczęte w sierpniu wykopki ziemniaków. W całym kraju prowadzono zbiór kukurydzy na zielonkę. Lokalnie pod koniec miesiąca zbierano poplony ścierniskowe. Ciepła i słoneczna pogoda w październiku z lokalnie intensywnymi opadami deszczu stwarzała dobre warunki dla wykonywania prac polowych. Do końca drugiej dekady miesiąca zakończono rozpoczęte we wrześniu siewy żyta i pszenżyta oraz pszenicy ozimej.

Oziminy wysiane we wrześniu zaczęły się krzewić pod koniec października. Tak samo jak przed rokiem, stan wschodów upraw ozimych oceniono na 3,8 do 3,9 stopnia kwalifikacyjnego. W drugiej połowie miesiąca zakończono wykopki ziemniaków oraz kontynuowano zbiór buraków cukrowych, kukurydzy uprawianej na ziarno i poplonów ścierniskowych. Powszechnie wykonywano orki przedzimowe.

Do końca października na obszarze całego kraju trwał okres pastwiskowy.

W pierwszej połowie listopada, wyższa niż zwykle o tej porze roku temperatura powietrza i gleby podtrzymywała wegetację i stwarzała dobre warunki dla wschodów, wzrostu oraz rozwoju późno zasianych ozimin. Pogoda sprzyjała także wykonywaniu jesiennych prac polowych oraz zbiorów roślin okopowych i pastewnych. Oziminy wysiane w optymalnych terminach agrotechnicznych krzewiły się, a dobowe wahania temperatury powietrza sprzyjały hartowaniu się roślin. W połowie listopada w całym kraju dobiegał końca zbiór buraków cukrowych oraz poplonów ścierniskowych. Kończono także wykonywanie orek przedzimowych i innych jesiennych prac polowych. Nadal prowadzono zbiór kukurydzy uprawianej na ziarno.

Ciepła aura w wielu rejonach kraju wpłynęła na przedłużenie sezonu pastwiskowego do trzeciej dekady listopada. Występujące w trzeciej dekadzie listopada znaczne ochłodzenie oraz opady śniegu przyczyniły się do zwolnienia rozwoju roślin.

W ofertach sprzedaży brakuje wszystkich zbóż
Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Z oceny przeprowadzonej w listopadzie przez rzeczoznawców terenowych GUS wynika, że zbóż ozimych pod zbiory w 2024 roku zasiano ok. 4,5 mln ha, tj. na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego, z tego:

  • pszenicy ozimej zasiano ok. 2,3 mln ha,
  • żyta ponad 0,7 mln ha,
  • pszenżyta ozimego ok. 1,1 mln ha,
  • jęczmienia ozimego ponad 0,3 mln ha,
  • mieszanek zbożowych ozimych ok. 0,1 mln ha.

Powierzchnię obsianą rzepakiem i rzepikiem ozimym szacuje się na około 1,0 mln ha.

Zasiewy zbóż ozimych pod zbiory w 2024 roku, przed wejściem w stan zimowego spoczynku oceniono w stopniach kwalifikacyjnych następująco:

  • mieszanki zbożowe ozime na 3,8 stopnia,
  • żyto na 3,9 stopnia,
  • pszenżyto ozime na 4,0 stopnia,
  • jęczmień ozimy na 4,0 stopnia,
  • pszenica ozima na 4,0 stopnia.

Stan zasiewów zbóż ozimych, tj. pszenicy żyta, pszenżyta i jęczmienia oceniono na poziomie nieco wyższym od oceny ubiegłorocznej, natomiast zasiewy mieszanek zbożowych oceniono na poziomie roku ubiegłego.

Żniwa, zboże / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce
Fot. Wiktor Taszłow – Radio Kielce

Pod względem terytorium stan plantacji zbóż ozimych był bardzo zróżnicowany. Oceny stanu poszczególnych gatunków zbóż ozimych wahały się:

  • dla pszenicy od 3,4 stopnia kwalifikacyjnego w województwie dolnośląskim do 4,5 stopnia w województwie opolskim,
  • dla żyta od 3,5 stopnia kwalifikacyjnego w województwie dolnośląskim do 4,5 stopnia w województwie podkarpackim,
  • dla jęczmienia od 3,5 stopnia kwalifikacyjnego w województwach: dolnośląskim i mazowieckim do 4,5 stopnia w województwach: kujawsko-pomorskim i podkarpackim,
  • dla pszenżyta od 3,5 stopnia kwalifikacyjnego w województwie dolnośląskim do 4,4 stopnia w województwach: kujawsko-pomorskim, opolskim, podkarpackim i śląskim,
  • dla mieszanek zbożowych od 3,6 stopnia kwalifikacyjnego w województwach: dolnośląskim, mazowieckim i pomorskim do 4,4 stopnia w województwie opolskim.

Plantacje rzepaku i rzepiku ozimego średnio w kraju oceniono na 4,0 stopnia kwalifikacyjnego.

Oceny plantacji rzepaku i rzepiku wahały się od 3,6 stopnia kwalifikacyjnego w województwie mazowieckim do 4,7 stopnia w województwie podkarpackim.

W optymalnych terminach agrotechnicznych zasiano 85 proc. powierzchni pszenicy ozimej, blisko 93 proc. powierzchni żyta, ponad 92 proc. powierzchni jęczmienia ozimego, blisko 93 proc. powierzchni pszenżyta ozimego, ok. 90 proc. powierzchni ozimych mieszanek zbożowych i ponad 82 proc. powierzchni rzepaku i rzepiku ozimego.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: 20232024Główny Urząd Statystyczny (GUS)jęczmieńkukurydzamieszanki zbożoweoziminapogodapszenicapszenżytorolnictworzepakrzepak ozimyŚwiętokrzyskieuprawyzbioryżyto
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Uwaga hodowcy bydła, owiec, kóz i świń

Następny wpis

Ludowe przysłowia i porzekadła na święto Trzech Króli

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ludowe przysłowia i porzekadła na święto Trzech Króli

Ludowe przysłowia i porzekadła na święto Trzech Króli

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.