Rolniczy handel detaliczny (RHD) to obecnie prawnie ustalona jedna z form handlu detalicznego, polegająca na produkcji żywności zawierającej co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym.
Taką żywność można sprzedać konsumentowi finalnemu lub zakładom prowadzącym handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta ostatecznego.
Jak podkreśla Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Kielcach, produkcja i zbywanie żywności w ramach RHD muszą odbywać się w sposób wykluczający zagrożenie dla konsumenta.
Rejestracja RHD
Jak prowadzić działalność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego? Należy złożyć wniosek do właściwego ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia działalności powiatowego lekarza weterynarii, w terminie 30 dni przed zamiarem jej rozpoczęcia. Produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego oraz produkcja żywności złożonej (zawierającej jednocześnie produkty pochodzenia zwierzęcego oraz niezwierzęcego) znajduje się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej.
Wymagania RHD
Działalność musi być prowadzona zgodnie z przepisami prawa żywnościowego, w szczególności Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1, z późn. zm.) oraz (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.) a także zgodnie z przepisami Unii Europejskiej wydanymi w trybie ww. rozporządzeń.
Przepisy między innymi dotyczą jej oznakowania.
Podstawowe wymagania dla rolniczego handlu detalicznego z zakresu bezpieczeństwa żywności są następujące:
- Produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne.
- Należy przestrzegać obowiązku dokumentowania ilości żywności zbytej rocznie do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego.
- W przypadku zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący RHD istnieje nakaz oznakowania miejsca sprzedaży.
- Obowiązuje zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny).
- Nie ma konieczności sporządzania projektu technologicznego przez podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną.
Sprzedawanie żywności zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta ostatecznego finalnego podlega:
- ograniczeniom terytorialnym, tj. sprzedaż na terytorium RP, z wyjątkiem żywności zawierającej jednocześnie produkty pochodzenia zwierzęcego oraz niezwierzęcego, które mogą być sprzedawane wyłącznie na obszarze województwa oraz na obszarach powiatów ościennych;
- ograniczeniom ilościowym, tj. z zachowaniem limitów wskazanych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania;
- obowiązkowi prowadzenia oraz przechowywania dokumentacji dot. ilości zbywanej żywności, w której zawarte być musi:
- imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny,
- adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności,
- weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny
- numer kolejnego wpisu;
- data sprzedaży żywności;
- ilość i rodzaj sprzedanej żywności.