101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 26 marca, 2023
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • LEKSYKON
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • NOTOWANIA CENOWE
  • KONTAKT
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jak prowadzić Rolniczy Handel Detaliczny?

25.01.2023. Busko-Zdrój. Targ. Warzywa i owoce / Fot. Marta Gajda-Kruk - Radio Kielce

Fot. Marta Gajda-Kruk - Radio Kielce

Rolniczy handel detaliczny (RHD) to obecnie prawnie ustalona jedna z form handlu detalicznego, polegająca na produkcji żywności zawierającej co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu podmiotu działającego na rynku spożywczym.

Taką żywność można sprzedać konsumentowi finalnemu lub zakładom prowadzącym handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta ostatecznego.

Jak podkreśla Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Kielcach, produkcja i zbywanie żywności w ramach RHD muszą odbywać się w sposób wykluczający zagrożenie dla konsumenta.

Rejestracja RHD

Jak prowadzić działalność w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego? Należy złożyć wniosek do właściwego ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia działalności powiatowego lekarza weterynarii, w terminie 30 dni przed zamiarem jej rozpoczęcia. Produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego oraz produkcja żywności złożonej (zawierającej jednocześnie produkty pochodzenia zwierzęcego oraz niezwierzęcego) znajduje się pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej.

Wymagania RHD

Działalność musi być prowadzona zgodnie z przepisami prawa żywnościowego, w szczególności Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz.U. L 31 z 1.2.2002, s. 1, z późn. zm.) oraz (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1, z późn. zm.)  a także zgodnie z przepisami Unii Europejskiej wydanymi w trybie ww. rozporządzeń.

Przepisy między innymi dotyczą jej oznakowania.

Podstawowe wymagania dla rolniczego handlu detalicznego z zakresu bezpieczeństwa żywności są następujące:

  1. Produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne.
  2. Należy przestrzegać obowiązku dokumentowania ilości żywności zbytej rocznie do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego.
  3. W przypadku zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący RHD istnieje nakaz oznakowania miejsca sprzedaży.
  4. Obowiązuje zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny).
  5. Nie ma konieczności sporządzania projektu technologicznego przez podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną.

Sprzedawanie żywności zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta ostatecznego finalnego podlega:

  • ograniczeniom terytorialnym, tj. sprzedaż na terytorium RP, z wyjątkiem żywności zawierającej jednocześnie produkty pochodzenia zwierzęcego oraz niezwierzęcego, które mogą być sprzedawane wyłącznie na obszarze województwa oraz na obszarach powiatów ościennych;
  • ograniczeniom ilościowym, tj. z zachowaniem limitów wskazanych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania;
  • obowiązkowi prowadzenia oraz przechowywania dokumentacji dot. ilości zbywanej żywności, w której zawarte być musi:
  • imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny,
  • adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności,
  • weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny
  • numer kolejnego wpisu;
  • data sprzedaży żywności;
  • ilość i rodzaj sprzedanej żywności.
Tagi: Busko-ZdrójJędrzejówKazimierza WielkaKielceKońskieOpatówOstrowiec ŚwiętokrzyskiPińczówSandomierzSkarżysko KamiennaStarachowiceStaszówWłoszczowa
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Płodozmian ważny w rolnictwie węglowym

Następny wpis

Jakie odmiany jęczmienia jarego posiać w Świętokrzyskiem?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Jęczmień. Fot. Pixabay

Jakie odmiany jęczmienia jarego posiać w Świętokrzyskiem?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          FM 90,4 MHz | 100,0 MHz Włoszczowa
          215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • LEKSYKON
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • NOTOWANIA CENOWE
          • KONTAKT

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2023.