Cebula, która uważana jest za jedno z najtrwalszych warzyw, może być przechowywana przez wiele tygodni. Wystarczy wiedzieć, jakie warunki znosi najlepiej.
Jak informuje Anna Chmiel ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, najlepsza temperatura przechowywania cebuli wynosi 0 st. C., optymalna wilgotność to 65-67 proc. Cebula może być przechowywana również w stanie zamrożonym, w stałej temperaturze od -2 do -3 st. C. w czasie od 8 do 12 miesięcy.
Najlepszy czas na zbiór cebuli jest wtedy, gdy 60-80 proc. roślin na plantacji ma złamany szczypior, a 3-4 liście na roślinach są jeszcze zielone.
– Cebulę przed włożeniem do przechowalni należy dobrze dosuszyć. Najczęściej robi się to w polu. Dosuszona cebula ma cienką i dobrze zaschniętą szyjkę, a wewnętrzne łuski okrywające są suche i szeleszczące – informuje Anna Chmiel.
Cebulę można przechowywać w skrzynkach w budynkach gospodarczych, przechowalniach i chłodniach.
Przed załadowaniem cebuli do długotrwałego przechowywania obcina się szczypior, podczas wstępnego sortowania i do nadejścia pierwszych przymrozków składuje się ją w stodołach lub pod wiatami. Po schłodzeniu cebulę przenosi się do przechowalni z ażurową podłogą i wentylacją grawitacyjną lub wymuszoną. W ten sposób można przechować cebulę do końca maja.
Cebulę ze szczypiorem można też przechowywać w pomieszczeniach gospodarczych luzem w warstwie ok. 3 m na ażurowej podłodze, nadpodłogowych kanałach wentylacyjnych. Izolację termiczną stanowią najczęściej baloty słomy ułożone dookoła pryzmy. Stosowany system wentylacyjny pozwala jedynie na wentylację powietrzem zewnętrznym. W takich warunkach kontrola warunków przechowywania jest trudna i wszelkie wahania temperatury mogą wpłynąć na pogorszenie jakości ubytki przechowywanej cebuli.
W nowoczesnych przechowalniach składuje się cebulę luzem w pryzmach 3,5-4 m, ze szczypiorem lub bez, albo w paletach. Przy składowaniu cebuli w paletach stosuje się inny system wentylacyjny. Dosuszanie cebuli odbywa przy temperaturze 20-25 st. C. i wilgotności nie niższej niż 60 proc.
Jak przechowywać cebulę w domu?
Nieobrana cebula wolno się psuje, nawet gdy trzymamy ją przez dłuższy czas w domu. Jeśli warzywo posiada odpowiednie warunki termiczne i wentylacyjne, to może przetrwać nawet kilka zimowych tygodni. Pamiętajmy jednak, aby nie pozbawiać jej łupinek, gdyż stanowią one naturalną barierę zabezpieczającą przed psuciem. Cebule umieszczamy w jutowych lub bawełnianych workach. Istotne, aby była to przewiewna torba. Kluczowa jest optymalna cyrkulacja powietrza. Torba z warzywem powinna być umiejscowiona w chłodnym, ciemnym miejscu – ale z dostępem do powietrza.
Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie worka z warzywami w suchym miejscu o stałej temperaturze. Nie powinna być ona zbyt niska, ponieważ warzywo zacznie gnić. Bez problemu możemy umieścić główki cebuli w skrzyniach, pojemnikach lub kartonach z wentylowanymi otworami. Należy również zwrócić uwagę na wilgotność panującą w pomieszczeniu. Jeśli piwnica ma tendencję do wilgotnienia, to są to złe warunki dla cebuli. W takim przypadku znacznie rozsądniej jest położyć worki lub skrzynki z cebulą w innym zacienionym miejscu, np. w domowej szafce – o ile posiadamy odpowiednio dużą ilość miejsca.
To uniwersalne warzywo możemy także uprażyć i wysuszyć. Prażona cebulka to smaczna przyprawa i urozmaicenie wielu dań. Co więcej, może być przechowywana przez długi czas, o ile znajdować się będzie w szczelnym zasobniku. Cebula może być też magazynowana w garażu, na poddaszu oraz w innych miejscach o ograniczonych parametrach wilgoci. Kiełkująca cebula, mimo różnych opinii, może wciąż być spożywana. Jednak takie warzywo szybciej się psuje, staje się miękkie i mniej wartościowe.