101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 13 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jak przechować cebulę przez zimę?

Jak ochronić warzywa zimujące w gruncie?

Fot. Emilia Sitarska – Radio Kielce

Cebula, która uważana jest za jedno z najtrwalszych warzyw, może być przechowywana przez wiele tygodni. Wystarczy wiedzieć, jakie warunki znosi najlepiej.

Jak informuje Anna Chmiel ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, najlepsza temperatura przechowywania cebuli wynosi 0 st. C., optymalna wilgotność to 65-67 proc. Cebula może być przechowywana również w stanie zamrożonym, w stałej temperaturze od -2 do -3 st. C. w czasie od 8 do 12 miesięcy.

Najlepszy czas na zbiór cebuli jest wtedy, gdy 60-80 proc. roślin na plantacji ma złamany szczypior, a 3-4 liście na roślinach są jeszcze zielone.

– Cebulę przed włożeniem do przechowalni należy dobrze dosuszyć.  Najczęściej robi się to w polu. Dosuszona cebula ma cienką i dobrze zaschniętą szyjkę, a wewnętrzne łuski okrywające są suche i szeleszczące – informuje Anna Chmiel.

Cebulę można przechowywać w skrzynkach w budynkach gospodarczych, przechowalniach i chłodniach.

Przed załadowaniem cebuli do długotrwałego przechowywania obcina się szczypior, podczas wstępnego sortowania i do nadejścia pierwszych przymrozków składuje się ją w stodołach lub pod wiatami. Po schłodzeniu cebulę przenosi się do przechowalni z ażurową podłogą i wentylacją grawitacyjną lub wymuszoną. W ten sposób można przechować cebulę do końca maja.

Cebulę ze szczypiorem można też przechowywać w pomieszczeniach gospodarczych luzem w warstwie ok. 3 m na ażurowej podłodze, nadpodłogowych kanałach wentylacyjnych. Izolację termiczną stanowią najczęściej baloty słomy ułożone dookoła pryzmy. Stosowany system wentylacyjny pozwala jedynie na wentylację powietrzem zewnętrznym. W takich warunkach kontrola warunków przechowywania jest trudna i wszelkie wahania temperatury mogą wpłynąć na pogorszenie jakości ubytki przechowywanej cebuli.

W nowoczesnych przechowalniach składuje się cebulę luzem w pryzmach 3,5-4 m, ze szczypiorem lub bez, albo w paletach. Przy składowaniu cebuli w paletach stosuje się inny system wentylacyjny. Dosuszanie cebuli odbywa przy temperaturze 20-25 st. C. i wilgotności nie niższej niż 60 proc.

Jak przechowywać cebulę w domu?

Nieobrana cebula wolno się psuje, nawet gdy trzymamy ją przez dłuższy czas w domu. Jeśli warzywo posiada odpowiednie warunki termiczne i wentylacyjne, to może przetrwać nawet kilka zimowych tygodni. Pamiętajmy jednak, aby nie pozbawiać jej łupinek, gdyż stanowią one naturalną barierę zabezpieczającą przed psuciem. Cebule umieszczamy w jutowych lub bawełnianych workach. Istotne, aby była to przewiewna torba. Kluczowa jest optymalna cyrkulacja powietrza. Torba z warzywem powinna być umiejscowiona w chłodnym, ciemnym miejscu – ale z dostępem do powietrza.

Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie worka z warzywami w suchym miejscu o stałej temperaturze. Nie powinna być ona zbyt niska, ponieważ warzywo zacznie gnić. Bez problemu możemy umieścić główki cebuli w skrzyniach, pojemnikach lub kartonach z wentylowanymi otworami. Należy również zwrócić uwagę na wilgotność panującą w pomieszczeniu. Jeśli piwnica ma tendencję do wilgotnienia, to są to złe warunki dla cebuli. W takim przypadku znacznie rozsądniej jest położyć worki lub skrzynki z cebulą w innym zacienionym miejscu, np. w domowej szafce – o ile posiadamy odpowiednio dużą ilość miejsca.

To uniwersalne warzywo możemy także uprażyć i wysuszyć. Prażona cebulka to smaczna przyprawa i urozmaicenie wielu dań. Co więcej, może być przechowywana przez długi czas, o ile znajdować się będzie w szczelnym zasobniku. Cebula może być też magazynowana w garażu, na poddaszu oraz w innych miejscach o ograniczonych parametrach wilgoci. Kiełkująca cebula, mimo różnych opinii, może wciąż być spożywana. Jednak takie warzywo szybciej się psuje, staje się miękkie i mniej wartościowe.

 

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Anna ChmielcebulaporadyŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)warzywa
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Wizyta w kurniku cystersów w Wąchocku

Następny wpis

Trwają zgłoszenia do konkursu „Producent Bydła Mięsnego”

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ile mamy krów mlecznych, ile dają mleka? Hodowcy podsumowali 2023 rok

Trwają zgłoszenia do konkursu „Producent Bydła Mięsnego”

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.