Zarówno marchew, jak i pietruszka to nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe warzywa, których zapasy warto zgromadzić na zimę. Zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Jak przechować je do wiosny zarówno w gospodarstwach produkcyjnych, jak i w domach?
W gospodarstwach ogrodniczych
Optymalna temperatura przechowywania marchwi i pietruszki waha się w granicach od 0 do 1 stopnia Celsjusza, a najlepsza wilgotność względna na poziomie 95-98 proc.
Zbiór marchwi należy przeprowadzić podczas bezdeszczowej i pochmurnej pogody i natychmiast po zbiorze przetransportować korzenie do miejsca przechowywania.
Korzenie powinny być zdrowe i jędrne, bez żadnych uszkodzeń i objawów chorobowych.
Korzenie pietruszki zbiera się nieco później, bo lepiej znoszą niższe temperatury, ale za to gorzej się przechowują.
Korzenie marchwi i pietruszki można kopcować. Tak przechowywane są soczyste i jędrne. Marchew i pietruszkę trzyma w zagłębionych kopcach o szerokości 40-50 cm i głębokości 50-60 cm. Korzenie przykrywa się cienką warstwą ziemi (2-5 cm) i pozostawia do schodzenia do 1-2 stopni Celsjusza, wówczas pokrywa się kopczyk następną warstwą ziemi (do 10 cm) i na niej kładzie się warstwę słomy na grubość 10-15 cm. Na końcu kopczyk znów pokrywa się warstwą ziemi o grubości ok. 20 cm.
Marchew i pietruszka mogą być przechowywane też w pomieszczeniach o odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Mogą być przechowywane luzem, w pryzmach, skrzynkach, ale i w – najlepiej – w komorach chłodniczych, w których utrzymuje się optymalną temperaturę i wilgotność.
Pietruszkę można też dołować na zagonach. Korzenie układa się jeden obok drugiego w rowkach o szerokości 100 cm wykopanych w poprzek zagonu. Następnie przykrywa się warwą ziemi o grubości około 5 cm. Po zamarznięciu ziemi przykrywa się zagon warstwą słomy na grubość od 10 do 15 cm.
W domach
Warzywa korzeniowe, takie jak marchewka czy pietruszka dla potrzeb gospodarstwa domowego powinny być przechowywane w temperaturze 1-4 stopnie Celsjusza. Lodówka byłaby dla nich idealna, jednak zazwyczaj szybko w niej wysychają, ze względu na małą wilgotność. Aby uniknąć wysychania warzyw, w lodówce przechowujemy je w specjalnych szufladach. Unikajmy jednak foliowych worków.
Duże ilości takich warzyw warto przechowywać w nieogrzewanej piwnicy. Odpowiednie będą też inne miejsca, takie jak nieogrzewany garaż lub altanka ogródkowa. Należy jednak pamiętać, że poza temperaturą ważna jest odpowiednia wilgotność. Aby warzywa nie wysychały w takich pomieszczeniach, warto zasypać je w skrzynkach wilgotnym piaskiem. Jeśli piasek wysycha, trzeba go lekko zwilżyć wodą. Co ważne, warzywa, które przygotowujemy do zasypania nie powinny być myte.