Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Osinianki” i Centrum Twórczości Ludowej w Osinach pokazały zapustowe zwyczaje dawnej wsi. Wystąpiły też Trębolanki” oraz „Tychowianie”.
Tłusty czwartek, ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako „zapusty” w tradycji polskiej to dzień zabawy i wspólnego świętowania, podczas którego jedzono duże ilości tłustych potraw. Kiedyś objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano alkoholem. Obecnie na stołach królują wypieki o słodkim smaku, głównie pączki i faworki.
Takie między innymi rarytasy pojawiły się na stołach podczas Okrężnej „Darcie Pierza”, która odbyła się w tłusty czwartek w Centrum Twórczości Ludowej w Osinach.
Gospodynie spotkania członkinie KGW „Osinianki” wraz z instruktorem muzycznym Piotrem Gąsowskim zaprezentowały dawny zwyczaj tak zwanej „okrężnej” czyli spotkania na wspólnym darciu pierza, które było okazją do rozmów, wspólnych śpiewów i poczęstunku. Wystąpiły także panie z sąsiednich miejscowości „Trębolanki” z instruktorem Wojciechem Zającem oraz „Tychowianie” z instruktorem Mirosławem Niedzielą. Po występach czekał poczęstunek.