Obawy i szanse związane z europejskim „Zielonym Ładem”, w kontekście przyszłości sadownictwa, były tematem konferencji, zorganizowanej w Sandomierzu. Nowa strategia Komisji Europejskiej zakłada m.in. ograniczenie stosowania środków ochrony roślin, lista dopuszczonych preparatów będzie uszczuplona. Priorytetem będzie zoptymalizowanie stosowania tych środków.
Dr Mirosław Korzeniowski, prezes Stowarzyszenia Agroekoton, główny organizator spotkania stwierdził, że „Zielony Ład” nakłada na rolników i sadowników nowe zadanie, oprócz produkowania żywności, także dbanie o środowisko naturalne. W jego opinii, oznacza to korzyści dla konsumentów, którzy będą mieć dostęp do zdrowej i bezpiecznej żywności. Gospodarstwa, wdrażające proekologiczne rozwiązania, będą mogły liczyć na wyższe dopłaty do hektara. Taki system obowiązywać będzie np. przy stosowaniu biologicznych środków ochrony roślin. Dzięki dotacjom, jest szansa, że więcej gospodarstw rolnych będzie przechodzić na te systemy – dodał dr Mirosław Korzeniowski.
Jacek Toś, dyrektor oddziału regionalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach uważa, że od ochrony klimatu nie uciekniemy, ponieważ naocznie widzimy skutki zmian. Jego zdaniem, sadownicy powinni poradzić sobie z „Zielonym Ładem”, ponieważ część z nich i tak ma już kilkuletnie doświadczenia w ograniczaniu stosowania środków ochrony roślin. Ten rok, wymusił dodatkowe działania, ze względu na wysoką cenę tych preparatów. Zdaniem dyrektora, „Zielony Ład” to szansa na rozwój rozdrobnionych gospodarstw, ponieważ jednym z priorytetów będzie zasada: „z pola na stół”, a więc sprzedaż płodów rolnych z pominięciem pośredników.
Krzysztof Gasparski, sadownik z gminy Klimontów nie ukrywa, że ma obawy związane z „Zielonym Ładem”, dlatego stara się zdobywać jak najwięcej wiedzy na temat tej strategii. Jego zdaniem dyrektywa może spowodować zmniejszenie ilości gospodarstw sadowniczych, bo producenci przestraszą się procedur. Uszczuplenie areału może mieć pozytywne znaczenie, ponieważ skończy się problem z nadprodukcją owoców, a nacisk położony zostanie na jakość owoców.
„Zielony Ład” wchodzi w życie od 1 stycznia 2023 roku.