Tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi są wciąż inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski. Ewa Zaczek-Kucharska z Gospodarstwa agroturystycznego „Lipówka” w Brudzowie, w powiecie kieleckim poleca bób z ziołami.
Warzywa strączkowe, niegdyś bardzo popularne w kuchni regionu świętokrzyskiego, obok kapusty, ziemniaków i kaszy stanowiły podstawę żywienia ludzi, zwłaszcza na wsi. Kiedyś uprawiano dużo grochu, bobu, soczewicy oraz fasoli, a w trakcie długich zimowych wieczorów łuskano na suche nasiona. Obecnie rolnicy wracają do tej tradycji, tym bardziej, że pojawiło się coraz więcej wysoko plonujących odmian roślin strączkowych.
Przepisy na kluski z soczewicy i bób z ziołami i innymi strączkami pochodzą z bardzo starych podań rodzinnych. W rodzinie Ewy Zaczek-Kucharskiej, która podała przepisy na te wyjątkowe dania, tradycje kulinarne były starannie pielęgnowane. Babcia, prababcia i praprababcia pani Ewy miały dar kulinarny, dzięki któremu potrafiły zrobić „coś z niczego”. Przepisy są tu przekazywane z pokolenia na pokolenie i do dziś wzbudzają uznanie smakoszy.
Bób z ziołami
Składniki: 1/2 kg bobu świeżego łuskanego, 4 świeże pomidory, 1 mała cukinia, 1 garść słodkiej kapusty, 1 cebula, świeże zioła – majeranek, bazylia, tymianek, cząber, sól, pieprz ziołowy, miód, olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania: Bób ugotować do miękkości. Cebulę drobno pokroić. Do garnuszka wlać olej, wrzucić cebulę, sól, kminek, pomidory, cukinię, świeże zioła, bób i pokrojoną kapustę. Całość poddusić do miękkości. Doprawić do smaku i posypać świeżymi ziołami.
Przepis podała: Ewa Zaczek-Kucharska z Gospodarstwa Agroturystycznego „Lipówka”.