101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 4 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna KULINARIA

Jak zrobić bób z ziołami?

Tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi są wciąż inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski. Ewa Zaczek-Kucharska z Gospodarstwa agroturystycznego „Lipówka” w Brudzowie, w powiecie kieleckim poleca bób z ziołami.

Warzywa strączkowe, niegdyś bardzo popularne w kuchni regionu świętokrzyskiego, obok kapusty, ziemniaków i kaszy stanowiły podstawę żywienia ludzi, zwłaszcza na wsi. Kiedyś uprawiano dużo grochu, bobu, soczewicy oraz fasoli, a w trakcie długich zimowych wieczorów łuskano na suche nasiona. Obecnie rolnicy wracają do tej tradycji, tym bardziej, że pojawiło się coraz więcej wysoko plonujących odmian roślin strączkowych.

Przepisy na kluski z soczewicy i bób z ziołami i innymi strączkami pochodzą z bardzo starych podań rodzinnych. W rodzinie Ewy Zaczek-Kucharskiej, która podała przepisy na te wyjątkowe dania, tradycje kulinarne były starannie pielęgnowane. Babcia, prababcia i praprababcia pani Ewy miały dar kulinarny, dzięki któremu potrafiły zrobić „coś z niczego”. Przepisy są tu przekazywane z pokolenia na pokolenie i do dziś wzbudzają uznanie smakoszy.

Bób z ziołami

Składniki: 1/2 kg bobu świeżego łuskanego, 4 świeże pomidory, 1 mała cukinia, 1 garść słodkiej kapusty, 1 cebula, świeże zioła – majeranek, bazylia, tymianek, cząber, sól, pieprz ziołowy, miód, olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania: Bób ugotować do miękkości. Cebulę drobno pokroić. Do garnuszka wlać olej, wrzucić cebulę, sól, kminek, pomidory, cukinię, świeże zioła, bób i pokrojoną kapustę. Całość poddusić do miękkości. Doprawić do smaku i posypać świeżymi ziołami. 

Przepis podała: Ewa Zaczek-Kucharska z Gospodarstwa Agroturystycznego „Lipówka”.

Udostępnij234Tweet147Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.