101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 4 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jaka jest tradycja wypieku chleba?

Chleb bodzentyński - przysmak mistrza z Bodzentyna

Fot. Radio Kielce

W niedzielę, 3 września, w Muzeum Wsi Kieleckiej w Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się Święto Chleba. To wydarzenie będzie podróżą po obrzędowości ludowej związanej ze świętem plonów oraz okazją do zdobywania wiedzy o chlebie i historii jego wypieku. 

Na Święcie Chleba będą pokazy obrzędowe, takie jak: korowód dożynkowy, „Okrężne” w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca Skokotliwi, „Wyzwoliny kosiarza” w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich Kowalanki. Będzie można oglądać zabytkowy Wiatrak z Dębna mielący zboże, żarna przy pracy oraz młócenie zboża za pomocą zabytkowej młockarni wąskomłotnej, napędzanej silnikiem elektrycznym.

Będzie też pokaz przygotowania ciasta, wypiek podpłomyków oraz ich degustacja.

Impreza trwać będzie w godzinach 11.00-18.00.

Chleb jest nieodłącznym elementem polskiej tradycji. Zakorzeniony w wierzeniach, jest podstawowym składnikiem codziennej diety. Polski chleb doceniany jest na całym świecie. To także obiekt wierzeń i obrządków ludowych oraz związanych z nim wielu tradycji.

Chleb jedli już pierwsi Słowianie, wypiekając na rozgrzanych kamieniach okrągłe placki chlebowe – podpłomyki. Do dzisiaj podpłomyk ma swoje miejsce w kuchni. Wyrabiany jest z mąki pszennej, wody i soli wraz z dodatkiem ziół.

Sztukę wypiekania chleba doskonalono na przestrzeni wieków w piekarniach i klasztorach, gdzie smak chleba poprawił się dzięki dodawaniu do niego środków fermentujących i spulchniających oraz wypiekaniu go w specjalnych piecach w kształcie glinianych dzwonów.

W średniowieczu wypiekano już chleb rżany, czyli żytni ciemny oraz białe rogale pszenne – obwarzanki, sprzedawane na jarmarkach. Na co dzień jadano chleb z mieszanych składników, surowych ziemniaków, otrębów, mąki z grochu, a nawet kapusty. Dodawano do niego także korę dębową, korzenie roślin i wypiekano z różnych gatunków mąk. Najsmaczniejszy, a tym samym najpopularniejszy był ten z mąki pszennej.

– Chleb na naszych ziemiach zawsze traktowano jak świętość. Przed jego pokrojeniem na bochenku kreślono znak krzyża. Niedopuszczalne było jego wyrzucanie lub upuszczenie na ziemię. Jeśli chleb upadł należało ucałować go po podniesieniu. Nie można było go kłaść do góry nogami, na brudnym stole ani wbijać w niego nóż, a jedzenie chleba brudnymi rękami było niedopuszczalne. Dzieci uczono, że chlebem nie należy się bawić i powinno się go zjadać w całości, razem ze skórką. Wykorzystywano nawet okruszki chleba, karmiąc nimi ptactwo i dodając do paszy dla bydła – mówi doktor Alicja Trukszyn, kulturoznawca, etnolog, folklorysta i wielka orędowniczka oraz propagatorka historii i obrzędowości ziemi świętokrzyskiej.

Przez wieki w Polsce każdego gościa witano w domu łamanym chlebem, co oznaczało szacunek i gościnność. Matki wkładały noworodkom chleb w ubranko, aby zapewnić im spokojne życie i bezpieczeństwo. Matki chrzestne dawały chrześniakom tzw. kukiełki chlebowe, chroniące przed głodem.

Chleb stosowano też w medycynie. Uważano, że jest lekarstwem na migrenę, a nawet ukąszenie żmii. Chleb w postaci papki zgniecionej z pajęczyną i śliną przykładano do rany, a jedzenie chleba nadgryzionego przez myszy miało chronić przed bólem zębów!

Do dzisiaj państwa młodych wita się chlebem i solą. Kiedyś taki chleb nazywano kołaczem, a wypiekały go korowajnice, czyli panny lub doświadczone mężatki. Taki chleb wypiekano w ostatni wieczór przed ślubem, a podczas jego wypieku do izby nie mógł wejść żaden mężczyzna. Wodę do wypieku chleba przynoszono ze specjalnych miejsc, np. z miejsca, gdzie spotykają się trzy strumyki. Kobieta szła po nią tuż przed wschodem słońca. Wracając z naczyniem nie mogła się oglądać za siebie ani odzywać. Podczas wypieku tańczono i śpiewano zaklinając ciasto, aby wyrosło duże i smaczne. Podczas wesela takim chlebem częstowano gości. Obecnie zastępuje go weselny tort.

Chleb znany jest nie tylko w polskiej kulturze. Każdy kraj ma swoją własną odmianę. W krajach Bliskiego Wschodu i Afryki chleb ma postać pieczonego na rozgrzanym piecu placka, a w Chinach nazywa się Man-Tou, są to kluski z ciasta drożdżowego gotowane na parze. W Wielkiej Brytanii jada się głównie chleb tostowy, a na Wschodzie ciemny chleb z mąki pełnoziarnistej i na zakwasie.

Polski chleb to światowy gwiazdor. Najsmaczniejszy jest wypiekany z naturalnych składników i według starych receptur.

Jaka jest tradycja wypieku chleba?
Źródło: mwk.com.pl

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Alicja TrukszynchlebKoło Gospodyń WiejskichKoło Gospodyń Wiejskich „Kowalanki”Muzeum Wsi KieleckiejPark Etnograficzny w TokarnipodpłomykiŚwięto ChlebaŚwiętokrzyskieTokarnia
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ceny warzyw i owoców w Sandomierzu (31.08.2023)

Następny wpis

Odmiany zbóż ozimych rekomendowane dla Świętokrzyskiego

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Odmiany zbóż ozimych rekomendowane dla Świętokrzyskiego

Odmiany zbóż ozimych rekomendowane dla Świętokrzyskiego

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.