101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jaki był rok 2023 dla warzyw gruntowych?

Zgłoś się do konkursu Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne 2024

Fot. Canva

Główny Urząd Statystyczny podsumował tegoroczne uprawy i zbiory warzyw gruntowych w Polsce. Jaki był dla nich 2023 rok?

Warunki wegetacji dla roślin warzywnych w 2023 roku były na ogół mniej korzystne w porównaniu z rokiem poprzednim. Warzywa wysiewano z pewnym opóźnieniem spowodowanym niskimi temperaturami powietrza i zbytnią wilgotnością gleby.

Ocieplenie w kolejnych tygodniach sprzyjało natomiast wysadzaniu rozsad i siewom warzyw odmian późnych. Znaczny spadek temperatur powietrza na początku maja wywołał silny stres dla roślin, zwłaszcza na plantacjach, na których nie stosowano osłon.

W drugiej połowie maja pogoda polepszyła się, umożliwiając poprawę kondycji roślin i intensywny przyrost plonu. Proces ten zwolnił w czerwcu i lipcu, na co wpłynęły wysokie temperatury powietrza przy utrzymującej się suszy.

W drugiej połowie lipca i w sierpniu pojawiły się opady, lecz zarówno ich nasilenie, jak i występowanie były zróżnicowane. W konsekwencji, w niektórych rejonach kraju, bilans wodny poprawił się, ale na terenach, na których występowały deszcze nawalne i gradobicia, dochodziło do uszkodzeń roślin i strat w plonach.

Dużym problem w trakcie tegorocznego okresu wegetacji była silna presja ze strony chorób grzybowych oraz licznie pojawiające się szkodniki roślin. Ze względu na niekorzystne warunki pogodowe, prowadzone zabiegi ochrony cechowały się ograniczoną skutecznością. Jednocześnie z powodu znacznego wzrostu cen środków ochrony roślin część producentów ograniczała ich stosowanie.

Relatywnie wysokie temperatury powietrza we wrześniu i październiku sprzyjały przyrostowi masy warzyw odmian późnych, a warunki zbioru w głównych rejonach produkcji były dobre.

Z powodu znacznego zróżnicowania pogody w trakcie sezonu, jakość plonów jest przeważnie gorsza niż w latach ubiegłych. Zebrane warzywa mają mniejszą masę i gorszą zdolność do długotrwałego przechowywania.

Łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na ponad 3,8 mln t, tj. na poziomie niespełna 3 procent niższym w porównaniu z rokiem ubiegłym. Na ten wynik istotny wpływ miała korzystna pogoda w ostatnich tygodniach wegetacji.

Zbiory kapusty w bieżącym roku wyniosły ok. 632 tys. ton, czyli 2 procent mniej niż w 2022 roku.

Produkcję kalafiorów oszacowano na przeszło 128 tys. ton, tj. o 3 procent mniej niż przed rokiem, przy czym jakość zebranych główek była przeważnie niezadowalająca.

Produkcję cebuli oceniono na ok. 636 tys. ton, czyli o ok. 2 procent mniej niż w roku poprzednim, zbiory marchwi obniżyły się o prawie 7 procent do 578 tys. ton, natomiast buraków zwiększyły się o ok. 7 procent do niemal 259 tys. ton.

Zbiory pomidorów gruntowych oszacowano na 171 tys. ton, tj. na poziomie zbliżonym do uzyskanego w 2022 roku, zaś produkcja ogórków zmalała o 9 procent do niespełna 132 tys. ton.

Zbiory pietruszki wyniosły 148 tys. ton, czyli o ok. 10 procent mniej niż w roku poprzednim, selerów korzeniowych zmalały o ok. 4 procent do 106 tys. ton, a kukurydzy cukrowej zwiększyły się o ok. 16 procent do 154 tys. ton.

Łączna produkcja dyni, kabaczków i cukinii wyniosła 405 tys. ton i była o ok. 7 procent mniejsza niż rok wcześniej.

Zbiory wszystkich pozostałych gatunków warzyw gruntowych szacuje się nieznacznie powyżej 502 tys. ton.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: Główny Urząd Statystycznyrolnictwouprawywarzywawarzywa gruntowezbiory
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Pierogi z pieczarkami i serem mozzarella

Następny wpis

Uwaga hodowcy! Jak prowadzić dokumentację leczenia zwierząt i leków?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Jak prowadzić dokumentację leczenia zwierząt i leków.

Uwaga hodowcy! Jak prowadzić dokumentację leczenia zwierząt i leków?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.