Gloster, gala, idared, ligol, kortland czy rubin to tak zwane zimowe odmiany jabłek, których zbiór rozpoczyna się w październiku i trwa do końca listopada.
Październik i listopad to ostatnie miesiące, w których dojrzewają najpopularniejsze wśród Polaków owoce, czyli jabłka, a konkretnie ich zimowe odmiany.
– W tym roku w ogrodach działkowych w Kielcach nie ma zbiorów. Kwietniowe mrozy zniszczyły zarówno kwiaty na jabłoniach, jak i zawiązki owoców. Jednak to jest rok wyjątkowy, zazwyczaj każdy działkowiec do późnej jesieni cieszy się ze zbiorów jabłek i oczywiście robi z nich przetwory lub odpowiednio przechowuje przez wiele miesięcy – mówi Teresa Gaj, działkowiec z Rodzinnego Ogrodu Działkowego Prochownia w Kielcach.
Zimowe odmiany jabłek mają długi okres przechowywania i wiele zastosowań w kuchni. Zbiór owoców rozpoczyna się w październiku i trwa do końca listopada. Najpopularniejsze zimowe jabłka to:
- gloster o skórce żółto-zielonej z ciemnoczerwonym rumieńcem. Owoce ma aromatyczne, o orzeźwiającym smaku;
- golden delicious to jabłko o żółtej skórce i kruchym, słodko-winnym miąższu;
- gala – odmiana o owocach słodkich, soczystych;
- idared o niewielkich owocach w kolorze zielono-czerwonym i kremowym słodko-kwaśnym miąższu;
- jonagold – ma żółte owoce z czerwonym rumieńcem. Miąższ jest biały z zielonym odcieniem, w smaku słodko-kwaskowaty, aromatyczny;
- szampion o owocach wyglądem, smakiem i zapachem zbliżonym do gruszki;
- ligol, który rodzi duże owoce. Na zewnątrz jest zielono-czerwony, w środku kremowy, jędrny i aromatyczny;
- kortland ma jabłka żółto-zielone z dodatkiem wiśniowego mocnego koloru. Co ciekawe, nie ciemnieją po przekrojeniu. To jedna z odmian jabłek odpowiednia na czipsy jabłkowe;
- rubin ma owoce intensywnie czerwone o smacznym żółtawym, słodko-winnym miąższu.
Jak przechowywać jabłka w domu? – Najważniejsze jest zapewnienie owocom odpowiedniej temperatury i wilgotności. Najlepiej przechowywać je w temperaturze od 1 do 4 stopni Celsjusza, czyli w piwnicy lub w nieogrzewanym garażu. Istotna jest wilgotność powietrza, najlepiej sięgająca nawet 90 procent. Aby taką utrzymywać, można postawić w pomieszczeniu naczynia z wodą obok skrzynek z jabłkami – mówi Teresa Gaj.