Najpierw zbadać pH gleby, a następnie wzbogacić glebę w odpowiednie nawozy. Przedsiewna optymalizacja glebowych warunków do uprawy to podstawa przed rozpoczynającymi się wysiewami zbóż ozimych.
– Biorąc pod uwagę, że już niedługo rolnicy przystąpią do wysiewu zbóż ozimych należy oprócz optymalizacji odczynu gleby (pH), zadbać w pierwszej kolejności o przedsiewne zastosowanie nawozów fosforowych i potasowych, a dopiero w miarę potrzeb uzupełnić azot, magnez i siarkę. Jesień uznawana jest za najlepszy termin stosowania obornika. Zaleca się stosowanie obornika raz na 3-4 lata jesienią, ponieważ przy sprzyjających warunkach wilgotnościowych dobrze się rozkłada w glebie, dostarczając substancji odżywczych (makro- i mikroelementów), a także wzbogacając glebę o materię organiczną – mówi Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach.
Jak wyjaśnia dyrektor Sowa-Cichecka, nawóz ten najlepiej stosować pod rośliny o stosunkowo długim okresie wegetacji, zwłaszcza kukurydzę czy okopowe, czyli ziemniaki, buraki cukrowe oraz pod uprawę warzyw (na glebach lekkich obornik powinien być stosowany wczesną wiosną). Pod buraki stosuje się obornik w dawce około 35 t/ha, pod ziemniaki przeciętnie 20-30 t/ha, a pod kukurydzę 25-30 t/ha. W okresie wiosennym obornik można stosować w mniejszych dawkach, z tym, że powinien być dobrze przefermentowany, żeby nie utrudniać kiełkowania roślin.
– Z kolei gnojówkę i gnojowicę rekomenduje się do nawożenia przedsiewnego roślin w sezonie wiosennym. Gnojówkę można stosować pod uprawę buraków cukrowych, ziemniaków, kukurydzę oraz zboża najlepiej przedsiewnie (jednorazowa dawka bez rozcieńczania wynosi ok. 15-20 m3/ha gnojowicy bydlęcej i do 10 m3/ha gnojowicy świńskiej). W terminie jesiennym zleca się stosować gnojówkę na przyorywaną słomę (przyspiesza rozkład resztek pożniwnych) oraz pod oziminy. Aby precyzyjnie ustalić dawki nawozów, trzeba wykonać badania laboratoryjne składu chemicznego nawozów oraz gleby (na zawartość azotu mineralnego w profilu glebowym: 0-60 cm oraz pH, fosforu, potasu i magnezu) – wyjaśnia szefowa Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach.
W przypadku upraw warzywniczych, zwłaszcza pod osłonami oraz kwiatów należy monitorować zawartość podstawowych składników pokarmowych poprzez wykonywanie badań laboratoryjnych gleby/podłoży oraz pożywek, aby uniknąć niedoborów substancji odżywczych, w tym azotu, ewentualnie w celu podjęcia działań, w przypadku stwierdzenia przenawożenia upraw, co może mieć katastrofalne skutki, np. doprowadzić do wyginięcia roślin.
Jakie korzyści daje racjonalne nawożenie azotem w gospodarstwie rolnym?
– Przyczynia się do wypracowania zysków przy ograniczeniu kosztów produkcji (optymalizacja ilości stosowanych nawozów) oraz stosowaniu celów środowiskowych poprzez ograniczanie strat azotu ze źródeł rolniczych w postaci gazowej (amoniaku, tlenków azotu) oraz w wyniku wymywania do wód gruntowych w postaci azotanów. W przypadku wątpliwości warto skorzystać z wiedzy i doświadczenia doradców rolniczych, w tym zatrudnionych w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach, którzy udzielą wskazówek w zakresie racjonalnego nawożenia upraw – mówi Katarzyna Sowa-Cichecka.