Dwadzieścia dziewięć smaków regionu świętokrzyskiego rywalizowało w Tokarni, w finale konkursu na najsmaczniejsze potrawy i produkty województwa. Komisja konkursowa wręczyła 11 nagród głównych i 8 wyróżnień w kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.
Prezentacja świętokrzyskich smakołyków, jak co roku, przywiodła w niedzielę, 26 maja, do Parku Etnograficznego w Tokarni wielu mieszkańców naszego regionu. Przyjechali spróbować lokalnych przysmaków i obserwować zaciętą rywalizację. Można było także posłuchać występów naszych ludowych artystów. Zagrali, zaśpiewali i zatańczyli dla szerokiej widowni: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Kapela Świętokrzyska, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Kapela Macieja Ulewińskiego i Śwarne Kakonianki.
Jurorom oceniającym potrawy i produkty prezentowane w XXIII Finale Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przewodniczyła Izabella Byszewska – prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Wyniki konkursu. Nagrody główne:
- Boczek zawijany z polędwicą
Tadeusz Matuszewski, Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, powiat kielecki
- Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem
Joanna Wieczorek, Koło Gospodyń Wiejskich „Małyszyniec”, powiat starachowicki
- Ser kozi – Filip z konopi wędzony
Katarzyna i Stanisław Polijańscy, Farma Kozy spod Pacanowa, powiat staszowski
- Miód gryczany
Rafał Zacharski, Pasieka Dobra Pszczoła, powiat starachowicki
- Nadwiślański miód nawłociowy
Agnieszka i Krzysztof Bolon, Gospodarstwo Pasieczne, powiat staszowski
- Miód ze spadzi liściastej
Patryk Śliwiński, Pasieka Zawichojski Miodowskaz, powiat sandomierski
- Dżem z szyszek sosnowych z cytryną
Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, powiat włoszczowski
- Chleb staszowski
Krzysztof Sojda, Piekarnia Sojda, Staszów
- Wino Fodymskich
Mariusz Fodymski, Winnica Fodymskich, powiat buski
- Wino Reson
Adam Bobrowski, Winnica Rytwiany, powiat staszowski
- Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej
Monika Zacharska, Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach, powiat opatowski
Wyróżnienia
- Kiełbasa wiejska bebelska
Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, powiat włoszczowski
- Paprykarz z jesiotra wędzonego
Piotr Suchoń, Gospodarstwo Rybackie Stawy, powiat jędrzejowski
- Ekologiczna śliwka w occie
Anna Bojek, Jacentowska Piwniczka, powiat opatowski
- Pączki ziemniaczane
Iwona Tyrała, Koło Gospodyń Wiejskich w Szumsku, powiat kielecki
- Syrop z aronii
Beata Brożyna, RHD, Gospodarstwo agroturystyczne „Świętokrzyski Zakątek”, powiat kielecki
- Sok z malin
Tomasz Bejm, powiat włoszczowski
- Wino Cuve Rose 2022
Robert Silniewicz, Winnica 2 wilki, powiat kazimierski
- Nadzienie tatarczane
Aleksandra Gawrońska, powiat kielecki
Nominacje do nagrody Perła 2024:
Wśród nominowanych w tym roku do nagrody Perła, przyznawanej na szczeblu krajowym, komisja wskazała:
- Buncok strzałkowski z Farmy Łukasików – Teresa i Piotr Łukasik, Strzałków, powiat buski
- Staropolską szynkę z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tadeusz Matuszewski Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, Bęczków, powiat kielecki,
- Zakwas na barszcz z Jacentowskiej Piwniczki – Anna Bojek, Jacentów, powiat opatowski,
- Miód Pola-niecki Wielokwiat z Gospodarstwa Pasiecznego Pasieka Brzezina – Agnieszka i Krzysztof Bolon, Połaniec, powiat staszowski,
- Precle staszowskie z Piekarni Sojda – Krzysztof Sojda, Staszów.