101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jakie potrawy i produkty najsmaczniejsze w naszym regionie?

26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce

Dwadzieścia dziewięć smaków regionu świętokrzyskiego rywalizowało w Tokarni, w finale konkursu na najsmaczniejsze potrawy i produkty województwa. Komisja konkursowa wręczyła 11 nagród głównych i 8 wyróżnień w kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.

Prezentacja świętokrzyskich smakołyków, jak co roku, przywiodła w niedzielę, 26 maja, do Parku Etnograficznego w Tokarni wielu mieszkańców naszego regionu. Przyjechali spróbować lokalnych przysmaków i obserwować zaciętą rywalizację. Można było także posłuchać występów naszych ludowych artystów. Zagrali, zaśpiewali i zatańczyli dla szerokiej widowni: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Kapela Świętokrzyska, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Kapela Macieja Ulewińskiego i Śwarne Kakonianki.

Jurorom oceniającym potrawy i produkty prezentowane w XXIII Finale Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przewodniczyła Izabella Byszewska – prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. ŚODR
26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. ŚODR

Wyniki konkursu. Nagrody główne:

  • Boczek zawijany z polędwicą

Tadeusz Matuszewski, Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, powiat kielecki

  • Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem

Joanna Wieczorek, Koło Gospodyń Wiejskich „Małyszyniec”, powiat starachowicki

  • Ser kozi – Filip z konopi wędzony

Katarzyna i Stanisław Polijańscy, Farma Kozy spod Pacanowa, powiat staszowski

  • Miód gryczany

Rafał Zacharski, Pasieka Dobra Pszczoła, powiat starachowicki

  • Nadwiślański miód nawłociowy

Agnieszka i Krzysztof Bolon, Gospodarstwo Pasieczne, powiat staszowski

  • Miód ze spadzi liściastej

Patryk Śliwiński, Pasieka Zawichojski Miodowskaz, powiat sandomierski

  • Dżem z szyszek sosnowych z cytryną

Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, powiat włoszczowski

  • Chleb staszowski

Krzysztof Sojda, Piekarnia Sojda, Staszów

  • Wino Fodymskich

Mariusz Fodymski, Winnica Fodymskich, powiat buski

  • Wino Reson

Adam Bobrowski, Winnica Rytwiany, powiat staszowski

  • Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej

Monika Zacharska, Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach, powiat opatowski

26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Wyróżnienia

  • Kiełbasa wiejska bebelska

Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, powiat włoszczowski

  • Paprykarz z jesiotra wędzonego

Piotr Suchoń, Gospodarstwo Rybackie Stawy, powiat jędrzejowski

  • Ekologiczna śliwka w occie

Anna Bojek, Jacentowska Piwniczka, powiat opatowski

  • Pączki ziemniaczane

Iwona Tyrała, Koło Gospodyń Wiejskich w Szumsku, powiat kielecki

  • Syrop z aronii

Beata Brożyna, RHD, Gospodarstwo agroturystyczne „Świętokrzyski Zakątek”, powiat kielecki

  • Sok z malin

Tomasz Bejm, powiat włoszczowski

  • Wino Cuve Rose 2022

Robert Silniewicz, Winnica 2 wilki, powiat kazimierski

  • Nadzienie tatarczane

Aleksandra Gawrońska, powiat kielecki

Nominacje do nagrody Perła 2024:

Wśród nominowanych w tym roku do nagrody Perła, przyznawanej na szczeblu krajowym, komisja wskazała:

  1. Buncok strzałkowski z Farmy Łukasików – Teresa i Piotr Łukasik, Strzałków, powiat buski
  2. Staropolską szynkę z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tadeusz Matuszewski Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, Bęczków, powiat kielecki,
  3. Zakwas na barszcz z Jacentowskiej Piwniczki – Anna Bojek, Jacentów, powiat opatowski,
  4. Miód Pola-niecki Wielokwiat z Gospodarstwa Pasiecznego Pasieka Brzezina – Agnieszka i Krzysztof Bolon, Połaniec, powiat staszowski,
  5. Precle staszowskie z Piekarni Sojda – Krzysztof Sojda, Staszów.

26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce
26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. ŚODR26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. ŚODR
26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. ŚODR26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. ŚODR
26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. ŚODR26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. ŚODR

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: Izabella Byszewskakonkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów”konkurs kulinarnyPerła 2024Polska Izba Produktu Regionalnego i LokalnegoŚwiętokrzyskieTokarnia
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Susza na polach i plantacjach. Jak jest w Świętokrzyskiem?

Następny wpis

Ziemniaki droższe w skupach i na targowiskach. O ile zdrożały?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ziemniaki droższe w skupach i na targowiskach. O ile zdrożały?

Ziemniaki droższe w skupach i na targowiskach. O ile zdrożały?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.