101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Jakie rasy bydła będą hodowane w Świętokrzyskiem?

Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego

Jakie rasy bydła mięsnego warto hodować w województwie świętokrzyskim? Na jakie problemy mogą napotkać hodowcy i z jakimi wyzwaniami będą się mierzyć w przyszłości nasi rolnicy? Wizyta na targach Sommet de l’Elevage, w Clermont-Ferrand i we francuskich gospodarstwach pokazała hodowcom jakie wyzwania stoją przed polskimi hodowcami.

– Polska jest krajem, który ma bogate tradycje w produkcji bydła zarówno mlecznego jak i mięsnego, lecz transformacja gospodarki, która przeszliśmy spowodowała, że wkradł się chaos genetyczny, i produkujemy mało mięsa wołowego z bydła czystej rasy, dlatego nie ustajemy w zabiegach, aby nasi rolnicy, decydujący się na produkcję bydła mięsnego, mogli to robić w czystej rasie dostosowanej do polskich warunków. Wizyta we Francji dała naszym rolnikom możliwości zapoznania się z rasami mięsnymi, którymi warto się zainteresować dla przyszłej produkcji. Podczas wizyt w gospodarstwach zajmujących się hodowlą bydła mięsnego nasi rolnicy oglądali hodowlę i rozmawiali z rolnikami o żywieniu, hodowli i selekcji genetycznej, a także o opłacalności produkcji – mówi Jerzy Pośpiech, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, który zorganizował przed miesiącem ciekawy wyjazd do Francji.

Jednym z odwiedzonych gospodarstw była hodowla w miejscowości Les Bordes. Cyril Rousset – właściciel gospodaruje na 230 hektarach i utrzymuje 340 sztuk bydła rasy Limousine, w tym ok 150 krów mamek.

Rasa Limosine

Rasa Limosine jest utrzymywana ze względu na mięso o doskonałych właściwościach kulinarnych. Obok imponującego umięśnienia, bydło tej rasy ma także zdolność przystosowania się do różnych warunków środowiska, dobre zdrowie, łatwość wycieleń i dużą żywotność cieląt. Zwierzęta mogą być utrzymywane zarówno w budynkach inwentarskich, jak i na pastwiskach. Rolnik należy do spółdzielni, która pomaga rolnikom w zaopatrywaniu się w środki produkcji oraz oferuje członkom spółdzielni korzystanie ze specjalistycznych maszyn. Oferuje swoje produkty do sprzedaży różnymi kanałami: przez pośrednika oraz przez spółdzielnię oraz bezpośrednio przez stronę internetową.

Rasa Aubrac

Drugie gospodarstwo – Les Aubracs D’Anthony w miejscowości Saulzet-le-Froid w samym sercu regionu Owernia należy do Anthonyego Pellissier i liczy 80 hektarów.

Stado podstawowe składa się z 60 krów mamek rasy Aubrac utrzymywanych w systemie pastwiskowym. Rasa Aubrac to francuska rasa rodzima, ukształtowana w trudnym górskim klimacie obszaru południowego Masywu Centralnego. Jest świetnie przystosowana do warunków lokalnych dzięki wyjątkowej odporności na mróz i wahania temperatury oraz bardzo dobremu wykorzystaniu paszy. Ma doskonałe cechy mateczne, praktycznie wszystkie wycielenia kończą się sukcesem bez ingerencji hodowcy. Latem krowy pasą się na zielonych pastwiskach, a zimą karmi się je sianem ze zebranych łąk. Zimę krowy spędzają w jasnym i przewiewnym budynku regularnie wyścielanym obfitą ściółką. Umiejscowienie ich w jednym budynku sprzyja nawiązaniu kontaktów nie tylko pomiędzy krowami i cielętami, ale także między hodowcą i jego stadem. Wszystkie te czynniki: selekcja genetyczna, zachowany dobrostan, jakość naturalnej paszy, higiena pomieszczeń i zwierząt przyczyniają się produkcji wysokiej jakości wołowiny.

Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa RolniczegoFot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa RolniczegoFot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa RolniczegoFot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa RolniczegoFot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa RolniczegoFot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa RolniczegoFot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa RolniczegoFot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Fot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa RolniczegoFot. Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Tagi: bydłobydło mięsnekrowymlekoŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)wołowina
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

Czytaj więcejDetails
Fot. Edward Galus

Ogórki na sznurkach. Uprawa godna polecenia

20 maja 2025
Skończył się czas na wirowanie miodu

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2025
Herbatka z brzozy / Fot. Canva

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.