Mięso, przetwory mięsne i żywiec dominują w tym roku w eksporcie polskich produktów rolno-spożywczych. Na drugim miejscu są ziarno zbóż i przetwory zbożowe, a na kolejnym tytoń i wyroby tytoniowe – poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
73 proc. produktów rolno-spożywczych trafia do Unii Europejskiej, największym partnerem w handlu pozostają Niemcy. Rozwija się również sprzedaż do innych państw.
Od stycznia do sierpnia 2023 roku przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa przetworów mięsnych i żywca były o 5 proc. wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 6,5 mld EUR, stanowiąc 19 proc. wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych.
Najlepiej sprzedawały się: mięso drobiowe (41 proc. – 2,7 mld euro), przetwory mięsne (25 proc. – 1,7 mld euro), mięso wołowe (22 proc. – 1,4 mld euro) oraz mięso wieprzowe (8 proc. – 545 mln euro).
Drugą pod względem wartości pozycję z 15 proc. udziałem w eksporcie produktów rolno-spożywczych z Polski zajmowało ziarno zbóż i przetwory zbożowe, których łączna sprzedaż, w porównaniu z analogicznym okresem 2022 roku, wzrosła o 20 proc., do 5,1 mld euro. Z Polski od stycznia do sierpnia 2023 roku wyeksportowano blisko 8,8 mln ton ziarna zbóż za 2,4 mld euro. Pszenica stanowiła 54 proc. (4,8 mln ton, dwukrotny wzrost eksportu rok do roku), kukurydza – 32 proc. (2,8 mln ton, wzrost o 9 proc.), żyto – 3,8 proc. (331 tys. ton, wzrost o 29 proc.) i jęczmień – 3,6 proc. (320 tys. ton, wzrost o 25 proc.).
Ziarno zbóż sprzedawano głównie na rynek unijny (5,2 mln ton, 59 proc. wywozu ziarna). Do krajów pozaunijnych wywieziono 3,6 mln ton ziarna zbóż, co stanowiło około 41 proc. wolumenu eksportu. Od stycznia do sierpnia ziarno pszenicy sprzedawano głównie do Niemiec (1 158 tys. ton, 24 proc. eksportu tego ziarna), Nigerii (1 120 tys. ton, 23 proc.) oraz RPA (606 tys. ton, 13 proc.).
Odbiorcą kukurydzy były przede wszystkim Niemcy (996 tys. ton, 35 proc. eksportu tego ziarna), Niderlandy (821 tys. ton, 29 proc.), a spoza UE – Wielka Brytania (216 tys. ton, 8 proc.).
Żyto eksportowano głównie do Niemiec (285 tys. ton, 86 proc. eksportu tego ziarna), a jęczmień – również do Niemiec (199 tys. ton, 62 proc. eksportu tego ziarna) oraz do Niderlandów i Hiszpanii (odpowiednio 58 tys. ton, 18 proc. i 46 tys. ton, 14 proc.).
Za granicę sprzedawano również produkty zbożowe, głównie o wysokim stopniu przetworzenia. Przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej m.in. mąki, kasz, słodu, makaronów, pieczywa i wyrobów piekarniczych wyniosły około 2,6 mld euro i były o 19 proc. wyższe niż przed rokiem.
Więcej sprzedaliśmy też za granicę: tytoniu i wyrobów tytoniowych (o 29 proc., do 3,6 mld euro), cukru i wyrobów cukierniczych (o 20 proc., do 2,4 mld euro), ryb i przetworów (o 10 proc., do 1,8 mld euro), a także warzyw i przetworów (o 18 proc., do 1,7 mld euro) oraz owoców łącznie z przetworami (o 2 proc., do 1,2 mld euro). Większa była również wartość wywozu nasion roślin oleistych i tłuszczów roślinnych – o 8 proc. (1 mld euro), kawy, herbaty i kakao – o 7 proc. (0,7 mld euro), soków owocowych i warzywnych – o 4 proc. (0,6 mld euro).
Spadła wartość eksportu produktów mlecznych (o 6 proc. – 2,3 mld euro) oraz alkoholi – o 7 proc. (0,5 mld euro).