Według wstępnych szacunków Głównego Urzędu Statystycznego, warzyw będzie 2022 r. o 3 proc. więcej niż przed rokiem. Niesprzyjające warunki pogodowe na początku okresu wegetacyjnego, chociaż przyczyniły się do opóźnienia terminu siewu warzyw gruntowych, a także susza raczej nie wpłyną na plony. Ostateczne dane poznamy po zakończeniu zbiorów.
Jakiej wielkości zbiory spodziewane są w tym roku według GUS?
Zbiory kapusty, przy sprzyjających warunkach pogodowych w kolejnych tygodniach okresu wegetacji, mogą przekroczyć poziom 680 tys. t. W 2021 r. – 687 tys. t.
Produkcja kalafiorów jest oceniana na 130 tys. t. W 2021 r. 138 tys. t.
Zbiory cebuli szacuje się na poziomie 650 tys. t. W 2021 r. 617 tys. t.
Produkcja marchwi może wynieść ok. 620 tys. t. W 2021 r. 638 tys. t.
Zbiory buraków ćwikłowych przewiduje się na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego, tj. 240 tys. t. W 2021 r. 241 tys. t.
Produkcja pomidorów gruntowych może wynieść 172 tys. t. W 2021 r. 161 tys. t.
Produkcja ogórków 145 tys. t. W 2021 r. 127 tys. t.
Łączne zbiory pozostałych gatunków warzyw szacuje się na prawie 1,4 mln t. Największy udział w tej grupie mają: dynia, pietruszka, kukurydza cukrowa, a także selery oraz fasolka szparagowa.