101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 4 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Japońska śliwa – polecane odmiany

Japońska śliwa – polecane odmiany

W sklepach ogrodniczych są w sprzedaży śliwy japońskie w trzech odmianach: Shiro, Kometa, Najdiena / Fot. Agrocentrum Sandomierska

Japońskie śliwy chociaż kojarzą się z odległym krajem i odmiennym klimatem, doskonale radzą sobie w polskim klimacie. Owocują corocznie, są mrozoodporne, a co najważniejsze, nie atakują ich żadne szkodniki i choroby. Jakie odmiany najlepiej wybrać do uprawy w ogrodzie? W kieleckich sklepach ogrodniczych są w sprzedaży śliwy japońskie w trzech odmianach: Shiro, Kometa, Najdiena.

Śliwa japońska Shiro

Śliwa japońska Shiro to stara odmiana z grupy śliw japońskich wyhodowana prawdopodobnie w USA. Można ją również spotkać pod nazwą Golden Japan. Śliwa ta sprawdza się w naszym klimacie i dobrze znosi zimy. Może być uprawiana w przydomowym ogrodzie, jak również w uprawie towarowej. Owocuje bardzo obficie i corocznie, dlatego wymagać może przerzedzania zawiązków. To typowa odmiana deserowa o bardzo soczystych owocach i średnio wczesnej porze dojrzewania owoców. Minusem jest słabo oddzielająca się pestka od miąższu. Owocuje zazwyczaj na przełomie lipca i sierpnia w zależności od rejonu termin ten może się przesunąć na pierwszą dekadę sierpnia.

Śliwa japońska Kometa

Śliwa japońska Kometa to wyhodowana na Ukrainie odmiana, którą uzyskano z połączenia śliwy japońsko-ussuryjskiej „Skoropłodnaja” z ałyczą „Pionierka”. Jest stosunkowo wytrzymała na złe warunki pogodowe. Dojrzewa najwcześniej ze wszystkich śliw japońskich. Polecana jest szczególnie do uprawy przydomowej, amatorskiej. Jest to odmiana deserowo-przetwórcza. Pomimo wczesnej pory kwitnienia, wiosenne przymrozki rzadko uszkadzają młode kwiaty. Drzewo owocuje corocznie i obficie. Zaleca się przerzedzanie zawiązków lub odpowiednie cięcie w celu ograniczenia zawiązywania zbyt dużej liczby owoców.

Śliwki są średniej wielkości ok. 30 g. o kształcie kulisto-wydłużonym. Skórka jest koloru żółtego pokryta jest prawie w całości czerwono-bordowym rumieńcem. Miąższ ma żółto-złoty, soczysty, smaczny, nie oddzielający się od pestki. Owoce można zjadać na surowo lub przetwarzać. Owoce odmiany Kometa dojrzewają w pierwszej i drugiej dekadzie lipca. Trzeba się nastawić na kilkukrotny zbiór, ponieważ śliwki nie dojrzewają równomiernie.

Śliwa japońska Najdiena

Śliwa japońska Najdiena to odmiana powstała z połączenia śliwy Skoropłodnaja z ałyczą Desertnaja. Jest to kolejna odmiana, która zyskuje dużą popularność wśród krajowych sadowników i działkowiczów, jako alternatywa dla tradycyjnych odmian śliw. Dobrze znosi nasze krajowe warunki. Jest godna uwagi z racji ciekawego wyglądu zarówno drzewa jak i owoców.

Drzewo śliwy japońskiej odmiany Najdiena odznacza się dobrą wytrzymałością mrozową w naszych warunkach. Odmiana jest mało podatna na choroby, wykazuje się dobrą zdrowotnością. Kwiaty mimo wczesnej pory kwitnienia, rzadko uszkadzają wiosenne przymrozki. Plonuje regularnie, jednak nieco mniej obficie niż odmiana Kometa. Zaleca się przerzedzanie zawiązków.

Owoce odmiany Najdiena dorastają do ok. 30-35 g. Kształt ich jest kulisty lub lekko wydłużony. Błyszczącą skórkę w kolorze żółtym lub żółto-czerwonym pokrywa w pełni dojrzałości różowo-bordowy rumieniec oraz dość intensywny woskowy nalot. Miąższ tej śliwki jest żółty, średnio zwięzły, soczysty, aromatyczny o słodko-kwaśnym smaku. Pestka nie oddziela się od miąższu. Owoce można spożywać w stanie świeżym lub przetwarzać.

Zbiór śliwek japońskich odmiany Najdiena przypada na drugą połowę lipca, zazwyczaj kilka dni po odmianie „Kometa”. Owoce dojrzewają nierównomiernie, więc należy nastawić się na kilkukrotny zbiór.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: odmiany śliwśliwa japońskaśliwkaŚwiętokrzyskieuprawa
Udostępnij237Tweet148Wyślij
Poprzedni wpis

Statki powietrzne, agroboty, autonomiczne traktory, czyli nowoczesne rolnictwo

Następny wpis

Ceny warzyw i owoców w Sandomierzu (19.10.2023)

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ceny warzyw i owoców w Sandomierzu (19.10.2023)

Ceny warzyw i owoców w Sandomierzu (19.10.2023)

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.