Są bardzo soczyste, słodkie i chrupiące. I choć zaczynają owocować w 5-6 roku po posadzeniu, warto odczekać. To jabłkaJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More Starking – uznawane za jedne z najlepszych odmian jabłoni deserowych.
– Mi osobiście bardzo smakują. Również wielu moich znajomych bardzo lubi tę odmianę – zaznacza Joanna Odrobina z Probołowic w gminie Złota, która zajmuje się gospodarstwem sadowniczym z ponad 60-letnią tradycją.
Jabłoń Starking to odmiana odnaleziona w USA w 1881 r. na drzewach Red Delicious.
Joanna Odrobina dodaje, że Starking owocuje corocznie. JabłkaJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More są średniej wielkości o stożkowatym kształcie, intensywnie czerwono-bordowe. Drzewo dość wysokie, o rozłożystej koronie. Owoc jest niewymagający.
– Odmiana mrozoodporna, nie choruje, odporna na mączniaka i średnio wrażliwa na pozostałe choroby jak np. grzyby czy pasożyty. Rośnie w różnych glebach – i słabszych i lepszych. Nie wymaga szczególnych zabiegów. Jedynie te podstawowe, jak przycinanie pędów i korony, czy bielenie pni – wyjaśnia.
Zbiór tych jabłekJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More przypada w połowie października. W przechowalni mogą leżeć nawet do maja.
Dobrze jest je sadzić w miejscach nasłonecznionych.
Najlepsze zapylacze dla tej odmiany to Jonatan, Królowa Renet, Golden Delicious, Cortland, Idared oraz Gloster.
To jabłkaJabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń... More idealne do spożycia na surowo, ale są równie dobre do soków, koktajli, jako dodatek do deserów na zimno, a także do potraw na słodko: naleśników i placków.