Każdy rodzaj i kolor warzyw i owoców niesie ze sobą inne witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz związki występujące w żywności pochodzenia roślinnego określane jako fitoskładniki. Dlatego im bardziej kolorowo na talerzu, tym zdrowiej. Jak kolory i rodzaje warzyw i owoców wpływają na zdrowie?
Czerwone owoce i warzywa
Czerwone owoce i warzywa barwę zawdzięczają karotenoidom, w tym likopenowi. Związki te znajdują się w: pomidorach, papryce, jabłkach, czereśniach, wiśniach, arbuzach, czerwonych winogronach, truskawkach. Pełnią one funkcje przeciwutleniaczy, które stabilizują wolne rodniki, a zwiększenie zawartości przeciwutleniaczy w diecie zmniejsza ryzyko wielu chorób i spowalnia proces starzenia się komórek.
Pomarańczowe owoce i warzywa
Pomarańczowe owoce i warzywa są dobre dla naszych oczu i wzroku. Również zawierają karotenoidy. Można je znaleźć w: marchwi, dyni, morelach, mandarynkach, pomarańczach oraz w kurkumie.
Żółte owoce i warzywa
Żółte owoce i warzywa także zawierają karotenoidy. Można je znaleźć w: jabłkach, gruszkach, bananach, cytrynach i ananasie. Są szczególnie ważne dla zdrowia oczu i mogą zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.
Zielone owoce i warzywa
Zielone owoce i warzywa swój kolor zawdzięczają chlorofilowi. Są bogate w kwas foliowy (witamina B9). Można je znaleźć w: warzywach liściastych (sałata, szpinak, jarmuż), awokado, brukselce, ale też w jabłkach, gruszkach, zielonej herbacie. Zielone warzywa i owoce pomagają w utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych. Warzywa krzyżowe takie jak brokuły czy kapusta zawierają ponadto wysoką zawartość sulforafanu, który wykazuje korzystne działanie w prewencji nowotworów.
Niebieskie i fioletowe warzywa i owoce
Niebieskie i fioletowe warzywa i owoce zawierają m.in. antocyjany, resweratrol, garbniki i inne. Występują one w: jeżynach, jagodach, aronii, borówkach, bakłażanach, figach, suszonych śliwkach i fioletowych winogronach. Antocyjany mają również właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zapewniają korzyści w zmniejszaniu ryzyka nowotworów, chorób serca i udaru mózgu.
Brązowe i białe owoce i warzywa
Brązowe i białe owoce i warzywa są barwione przez grupę fitoskładników znanych jako „flawony”, do których należą apigenina, luteolina, izoetyna i inne. Można je znaleźć w: czosnku, ziemniakach i bananach. Allicyna ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz normalizuje wysokie ciśnienie krwi.
WHO zaleca minimum 400 g warzyw i owoców dziennie. Większe ilości to dalsze korzyści dla zdrowia.