Mieszkańcy województwa świętokrzyskiego w 2021 r. jedli mniej warzyw, owoców, serów, masła, piją mniej mleka, ale spożywali więcej niż w latach poprzednich mięsa i cukru. Czy wysokie ceny produktów spożywczych w 2022 r. zmienią te nawyki?
Najbardziej aktualne wyniki badania budżetów gospodarstw domowych w województwie świętokrzyskim, prowadzonego przez Urząd Statystyczny w Kielcach, dały obraz ilości żywności zakupionej przez rodziny lub uzyskane na przykład z własnego gospodarstwa rolnego czy działki pracowniczej. Jak wyglądało to w ubiegłym roku?
W 2021 r. w odniesieniu do 2020 r. wyraźnie zmniejszyło się spożycie warzyw – o 9,6 proc., w tym ziemniaków o 19,4 proc. i mleka o 8,8 proc.. Wzrosło natomiast najbardziej spożycie na osobę soków owocowych i warzywnych – o 19,3 proc., a także ryb i owoców morza – o 4,2 proc.
W porównaniu z przeciętnym spożyciem w kraju, w województwie świętokrzyskim odnotowano większe spożycie na osobę m.in.: cukru – o 40 proc., mięsa o 18,1 proc., w tym mięsa surowego o 20,5 proc. – drobiu o 26,2 proc. Zdecydowanie mniej jedzono: serów i twarogów – o 15,5 proc., owoców – o 12,7 proc. oraz masła – o 12,5 proc.
Co pokażą dane za rok 2022 wiadomo będzie po przeprowadzeniu przez statystyków kolejnego badania, które odbędzie się w 2023 r.