Między innymi antonówka, lobo, kosztela, malinówka, renety czy delikates to jesienne odmiany jabłek, które we wrześniu osiągają pełnię dojrzałości. Warto po nie sięgnąć.
Chiny, Stany Zjednoczone, Turcja i Polska to kraje, które są największymi producentami jabłek na świecie.
W Polsce produkuje się ich około 2 441 393 ton rocznie. Jak pokazują badania, jabłko to wciąż ulubiony owoc Polaków, jednak w ostatnich dwóch dekadach przeciętne roczne spożycie jabłek w przeliczeniu na mieszkańca Polski, spadło z około 25 kilogramów o połowę – do około 12-13 kilogramów. Na podstawie danych z ostatnich 15-20 lat można zaobserwować dwa ogólne trendy: wzrost produkcji jabłek w Polsce i jednocześnie spadek ich spożycia wśród rodzimych konsumentów – podał Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Zdrowe, tanie, smaczne i powszechnie dostępne jabłka warto, szczególnie jesienią, kiedy na drzewach dojrzewają najsmaczniejsze odmiany, włączyć do codziennej diety. Które zrywane są z drzew we wrześniu?
Oto niektóre odmiany jesienne:
- antonówka zwykła to królowa przetworów o dużych zielonożółtych owocach o kwaskowym, miękkim miąższu;
- lobo to duże zielono-czerwone jabłko, pokryte naturalnym woskiem. W smaku soczyste, słodkie, lekko kwaśne i odświeżające;
- kosztela ma owoce o zielonej skórce z „rumieńcem” i „piegami”, soczyste, aromatyczne;
- malinowa oberlandzka, czyli popularna malinówka ma intensywny ciemnoróżowy kolor skórki oraz malinową nutę w smaku. Miąższ ma kruchy, słodki, lekko zaróżowiony;
- szara reneta choć wygląda niepozornie, ma wiele zalet. Jest odporna na mrozy, łatwa w uprawie. Jej miąższ jest mocno winny, kwaskowaty o korzennym aromacie.
- złota reneta – bardzo podobna do siostrzanej odmiany, odrobinę od niej słodsza;
- delikates – odmiana polska, otrzymana na początku lat 60. Jego skórka jest zielono-żółta z czerwonymi plamami, a środek drobnoziarnisty, delikatny, bardzo soczysty;
- paulared ma owoce o barwie ciemnoczerwonej, pokryte woskowym nalotem. W smaku są one słodkie i soczyste;
- granny smith to jabłko pochodzące z Australii, duże, zielone i twarde;
- wilton’s star ma owoce o głębokiej czerwonej barwie i miąższu twardym i słodko-kwaśnym.