101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Już czas na śliwki węgierki

Śliwki pod pierzynką

Fot. Canva

Na targu i w sklepach pojawiły się już śliwki węgierki – jedne z najsmaczniejszych i najbardziej cenionych polskich śliwek. Smakują na surowo i są niezastąpione na przetwory.    

Śliwa węgierka zwykła jest jedną z najstarszych i najdłużej występujących w sprzedaży odmian rośliny. Znana była już w XVII wieku. Zaliczana jest do odmian późnych, ponieważ jej owoce dojrzewają dopiero od września do października. Owocuje dość obficie, a jej owoce są nieduże, soczyste, smaczne i aromatyczne, o granatowej skórce z nalotem.

Uznawana jest za bardzo cenną roślinę ze względu na swoje walory smakowe, ale także zawarte w niej składniki, pozytywnie wpływające na organizm człowieka. Owoce rośliny można spożywać na surowo oraz w formie przetworów. Śliwki węgierki idealnie nadają się do suszenia, mrożenia oraz na marmolady. Można je wykorzystać także na kompoty, dżemy, powidła i soki. Spożywanie śliwek bardzo pozytywnie wpływa na układ pokarmowy człowieka poprawiając trawienie oraz zapobiegają zaparciom.

Węgierka to drzewo o mocno rozbudowanym systemie korzeniowym. Należy do roślin, które nie mają dużych wymagań glebowych, rośnie także na glebie z wysokim poziomem wody gruntowej. Lubi stanowisko słoneczne oraz ciepłe, osłonięte od wiatru. Charakterystyczną cechą rośliny jest możliwość samodzielnego zapylenia.

Węgierka to roślina o średnio silnym wzroście, w pierwszych latach po posadzeniu formowanie śliw polega na skracaniu zbyt silnych przyrostów. W późniejszym okresie cięcie stosuje się jedynie w celu usunięcia chorych, starych oraz uszkodzonych gałązek. Ogrodnicy zalecają nawożenie drzew naturalnymi nawozami organicznymi, jak obornik, kompost.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: Kielceowoceśliwkaśliwka węgierkaśliwkiŚwiętokrzyskietarg
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Gęsi garbonose – dla mięsa, jaj i dla ozdoby podwórka

Następny wpis

Problem z malinami, jagodami, truskawkami? Pomoże liofilizacja

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Problem z malinami, jagodami, truskawkami? Pomoże liofilizacja

Problem z malinami, jagodami, truskawkami? Pomoże liofilizacja

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.