101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kapary z owoców lipy do sałatek, sosów i pizzy

Owoce lipy. Lipa / Fot. Canva

Owoce lipy. Lipa / Fot. Canva

Kapary z owoców lipy? Dlaczego nie? Marynowane w zalewie z octu winnego i wody, z dodatkiem czosnku, pieprzu, gorczycy i liści laurowych są znakomitym polskim dodatkiem do sałatek, sosów czy pizzy.

– Nie tylko młode liście do sałatek, pachnące kwiaty na nalewkę lipową czy suszony kwiat na zdrową herbatkę – z zielonych owoców lipy przyrządzić można także marynowane kapary po polsku, a także uprażoną i pokruszoną panierkę do kotletów czy deserów oraz olej – mówi Aleksandra Imosa z Muzeum Wsi Kieleckiej.

Marynowane owoce lipy nazywane są polskim kaparami. Prawdziwe kapary, mimo że nie są powszechnie znane w naszej kuchni, są popularne w wielu egzotycznych daniach. Marynowane lub solone zielone pączki kwiatów pochodzą z krzewu znanego jako Capparis spinosa. Mają pikantny smak i dodawane są do sałatek, sosów czy pizzy. – Można je także przyrządzić z owoców lipy – mówi Aleksandra Imosa.

Kapary z owoców lipy

Składniki: 300 g zielonych owoców lipy, 1 litr wody, 3 lekko czubate łyżki soli niejodowanej.

Zalewa: 400 ml octu winnego białego 6%, 100 ml wody, 1 duży ząbek czosnku, 1 szalotka, 6 łyżeczek cukru zwykłego, 2 liście laurowe, 12 ziarenek pieprzu czarnego, 1 łyżeczka ziarenek gorczycy białej, 1 czubata łyżeczka suszonego estragonu albo 2 gałązki świeżego.

Sposób przygotowania: Owoce lipy należy zebrać, kiedy są zielone i miękkie i mieć wielkość niedużych ziaren zielonego groszku. Po dojrzeniu stwardnieją i nie będą się nadawały na kapary. Owoce należy oczyścić z szypułek, opłukać, wrzucić do garnka z osoloną wodą. Gotować przez 10 minut i odcedzić.

Aby przygotować zalewę, należy cebulkę pokroić w piórka, czosnek w plasterki i z przyprawami wrzucić do octu z wodą. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, a potem przecedzić przez gęste sito.

Do gorącej zalewy wrzucić obgotowane owoce lipy i wszystko zagotować. Owoce w zalewie wkładać do słoiczków, zakręcić i odstawić do wystudzenia stawiając do góry dnem. Są gotowe po około dwóch tygodniach.

Przepis podała: Aleksandra Imosa z Muzeum Wsi Kieleckiej.

PODCASTY RADIA KIELCE

Tagi: kapary
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Wapnowanie dla zdrowia gleby. Kiedym jak i dlaczego?

Następny wpis

Nasz czosnek najlepszy bez dwóch zdań! Warto go kupić właśnie teraz

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Nasz czosnek najlepszy bez dwóch zdań! Warto go kupić właśnie teraz

Nasz czosnek najlepszy bez dwóch zdań! Warto go kupić właśnie teraz

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.