Kapuśniak po Bejsku na bogato, Pierogi z pieczoną gęsiną w cieście ziemniaczanym serwowane z galaretką z czerwonej porzeczką i Pierogi z twarogiem i miętą na słodko okraszone masełkiem to zwycięskie potrawy, które zachwyciły jurorów w czasie Bitwy Regionów w etapie zmagań gospodyń z powiatu pińczowskiego i kazimierskiego. Nagrody wręczał minister Czesław Siekierski.
Do konkursu przystąpiło dziewięć kół gospodyń wiejskich z powiatów pińczowskiego i kazimierskiego. Zaprezentowały dania przygotowane według dawnych receptur. Spośród nich jury wybrali najlepsze.
W etapie powiatowym zaprezentowano:
- Zupę dyniowa – moc witaminowa ugotowało KGW w Umianowicach, w powiecie pińczowskim.
- Kapuśniak po Bejsku na bogato; zaprezentowało KGW w Bejscach, w powiecie kazimierskim
- Pierogami z pieczoną gęsiną w cieście ziemniaczanym serwowane z galaretką z czerwonej porzeczką częstowało KGW w Chmielowie Chmielowianie z powiatu pińczowskiego
- Pierogi z twarogiem i miętą na słodko okraszone masełkiem zaprezentowało KGW w Węchadłowie Nad Strumykiem z powiatu pińczowskiego
- Medaliony z indyka z suszonymi owocami podawane z kaszą pęczak i buraczkami przyprawionymi sokiem z czarnej porzeczki to danie popisowe KGW w Januszowicach Januszowianki z powiatu pińczowskiego
- Maślaną gęsią z kaszą i grzybami poczęstowało KGW w Zagajowie Miętowa Dolina z powiatu pińczowskiego
- Pieczona gęś z jabłkami to danie popisowe KGW w Kozubowie Kozubowianki w powiecie pińczowskim
- Kotlety mielone z ziemniaczkami i surówką zaprezentowało KGW w Stawiszycach w powiecie pińczowskim
- Kaczką z sosem i ziemniaczkami oraz surówką z kapusty czerwonej chwaliło się KGW w Dębianach Wspólnie Razem z powiatu kazimierskiego
Po degustacji komisja konkursowa nagrodziła:
- pierwsze miejsce – Kapuśniak po Bejsku na bogato – przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Bejscach w powiecie kazimierskim
- drugie miejsce – Pierogi z pieczoną gęsiną w cieście ziemniaczanym serwowane z galaretką z czerwonej porzeczką przyrządzone przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Chmielowie Chmielowianie
- trzecie miejsce – Pierogi z twarogiem i miętą na słodko okraszone masełkiem – działo Koła Gospodyń Wiejskich Nad Strumykiem w Węchadłowie
Dyplomy i nagrody wręczali laureatom między innymi: Czesław Siekierski – minister rolnictwa i rozwoju wsi, Justyna Kasprzyk – dyrektor Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Kielcach, Monika Słowik – prezes Stadniny Koni w Michałowie, Jerzy Białobok – wiceprezes Stadniny oraz Mirosław Fucia – prezes zarządu Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.