101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kapusta droższa niż przed rokiem. Warto samemu ją ukisić

Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce

Fot. Emilia Sitarska - Radio Kielce

Październik to najlepszy czas na kiszenie kapusty, którą w regionie świętokrzyskim zebrano już z pól. Ze względu na tegoroczną suszę, jej cena jest trochę wyższa niż w roku ubiegłym i na targu za dorodną główkę trzeba zapłacić 6 zł.

Za kilka tygodni ukiszona kapusta także będzie droższa niż przed rokiem, warto więc samemu zająć się przygotowaniem zdrowej i smacznej kiszonki. Tym bardziej, że w sklepach pojawi się też niezdrowa kapusta kwaszona octem i z konserwantami.

Czym różni się kapusta kiszona od kwaszonej? Różnicę wyjaśniła Alina Buczyńska, członkini Zespołu Wincentowianie, która od lat sama kisi to warzywo według tradycyjnej świętokrzyskiej receptury.

– Kapustę kiszoną przygotowuje się z poszatkowanej kapusty białej, którą po zasoleniu zamyka się w beczkach, kamionkowych naczyniach lub słojach i w nich ulega ona naturalnemu trwającemu trzy tygodnie kiszeniu. Zaś dostępna w sklepach kapusta kwaszona, smak i kwasowość zawdzięcza dodatkowi octu lub kwasku cytrynowego, a także dodatkowi cukru i nawet konserwantów. Jest więc zdecydowanie mniej zdrowa i mniej smaczna. Kwaszenie kapusty to proces bardzo krótki – tłumaczy Alina Buczyńska.

Naturalnie kiszona kapusta jest bogata w witaminę C i dobroczynne dla zdrowia kultury bakterii. W ten sposób zakonserwowana, może być przechowywana przez całą zimę. Kupując kapustę, warto zwrócić nie tylko uwagę na informacje z etykiety oraz wygląd produktu. Kapusta kiszona zazwyczaj ma jasną barwę, kwaszona zaś przybiera kolor żółty.

Tagi: kapustakiszonki
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fosfor w glebie / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Fosfor w glebie i jego znaczenie dla wegetacji

PrzezMarzena Smoręda
31 marca 2025

Fosfor w glebie i jego znaczenie dla wegetacji.

Czytaj więcejDetails
Zielony parapet / Fot. canva

Zielony parapet – botwinka, czyli młode listki buraka

28 marca 2025
Gdzie kupić materiał siewny odmian regionalnych?

Tylko kwalifikowany materiał siewny. Dlaczego?

20 marca 2025
Zioła na parapecie /. Fot. Canva

Zielony parapet – po pierwsze zioła

19 marca 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.