Przyzwyczailiśmy się już do tradycyjnego smaku kapusty surowej czy kiszonej i z reguły wykorzystujemy ją cały czas w podobny sposób, a może warto poeksperymentować i na święta zmodernizować menu?
W Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu pomysłów na nietypowe dania z kapusty jest wiele, a my wzięliśmy pod lupę kilka przykładów. Okazją do tego był międzyszkolny konkurs kulinarny, który niedawno odbył się w tej placówce. Głównym motywem była właśnie kapusta.
Jedną z propozycji było ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą. Jak powiedziała nauczycielka Edyta Młodochowska, jest to ciekawe połączenie smaków, gdzie najpierw czuje się słodycz, a dopiero potem delikatnie kwaśny smak kapusty kiszonej. Takie ciasto można wzbogacić kremem cytrynowym.
Podczas konkursu uczniowie przygotowywali także dania główne oraz przystawki. Jedną z nich były wytrawne gofry z jajem poszetowym, czyli gotowanym bez skorupki, z płynnym żółtkiem. Na gofrze układa się kapustę, jajko, a całość polewa się sosem serowym.
Krzysztof Janaszek, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu zwrócił uwagę na tatara z kapusty czerwonej i białej, jako przykład kuchni fusion. Robi się go z kapusty, która wcześniej jest upieczona w piekarniku, a następnie poszatkowana. Do tego dodaje się ogórek, paprykę oraz borowiki smażone na maśle. Zwieńczeniem dania jest siano z kapusty kiszonej, które powstaje poprzez pieczenie kapusty w piekarniku. Takie przygotowanie warzywa jego smak uwalnia się powoli, w trakcie jedzenia. Tatara z kapusty warto wzbogacić olejem sezamowym oraz rzepakowym, jak również solą i pieprzem.