Karczoch zwyczajny – roślina uprawiana głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, na Wyspach Kanaryjskich, w Egipcie i w krajach Azji i Ameryki Południowej, w Polsce prowadzony jest jedynie w uprawach amatorskich. To cenny składnik diety bogaty w błonnik, witaminy i antyoksydanty.
Karczochy uważane są za najstarsze warzywa uprawiane przez ludzi. Niegdyś nazywane były artyszokiem i wykorzystywane w medycynie ludowej jako remedium na problemy trawienne. To roślina lecznicza obecnie często stosowaną w roślinnych suplementach diety i ziołowych naparach ze względu na swoje korzystne właściwości zdrowotne.
Karczoch choć posiada unikalny kształt i charakterystyczny smak, często budzi wątpliwości, czy jest warzywem czy owocem. To niedojrzały kwiat rośliny z rodziny astrowatych, który był uprawiany już w starożytnej Grecji i Rzymie.
Ponieważ jest niedojrzałą kwiatostanową częścią rośliny, klasyfikuje się go jako owoc, a nie warzywo. Jednak ze względu na właściwości odżywcze i zastosowanie w kuchni traktowany jest zwyczajowo jak warzywo. Niezależnie od klasyfikacji, karczoch to cenny składnik diety bogaty w błonnik, witaminy i antyoksydanty.