Okolice Bałtowa znane są od bardzo dawna z uprawy gryki i wytwarzania z niej kaszy. Na przełomie XIX i XX wieku w gminie Bałtów działało wiele kaszarni, które tradycyjnym sposobem produkowały kaszę aż do lat osiemdziesiątych XX wieku. Obecnie pozostała tylko jedna, w Antoniowie.
To tu tradycję produkcji kaszy kultywuje od 1978 roku rodzina Gawlików. Gospodarstwo specjalizuje się w uprawie zbóż, a jego znaczną część stanowi gryka. Z uzyskanego we własnym gospodarstwie zbioru, tradycyjną metodą w przydomowej kaszarni Grażyna i Andrzej Gawlikowie wytwarzali kaszę gryczaną. Gospodarstwo oraz kaszarnię prowadzi obecnie córka Iwona Sulima, która kontynuuje tradycje rodzinne.
Kasza gryczana jest doskonale znana w regionie, a dzięki konkursom została rozsławiona na całe województwo świętokrzyskie. W 2014 roku „Kasza gryczana palona z Antoniowa” została zgłoszona do wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, gdzie zajęła pierwsze miejsce, a w 2015 roku otrzymała najwyższą nagrodę „Perła”. Wpisana została również na Listę Produktów Tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego.
Gospodarstwo znajduje się na szlaku kulinarnym „Świętokrzyska Kuźnia Smaków” promującym produkty tradycyjne. Poza kaszą gryczaną paloną w gospodarstwie wytwarzana jest kasza gryczana biała, krakowska oraz mąka gryczana.
