Co polecają na niedzielny obiad Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Katrzynianki”? Tradycyjną zupę fasolową, polędwiczki wieprzowe z sosem borowikowym i placki piecone na blase – wszystko według tradycyjnych receptur babć i prababek.
– Sięgamy po sprawdzone przepisy naszym mam, babć, prababć, aby współczesne kulinarne smaki wzbogacić o zdrowe, proste i pyszne dania. Jak dowiedziałyśmy się, w naszych stronach na niedzielny obiad podawano na przykład zupę fasolową, danie zdrowe i pożywne. Mięso jadało się dawniej na wsiach od święta, a niedziela jest świątecznym dniem, dlatego na drugie danie polecamy polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym, bo już jest na nie czas. Do tego smakować będą zwyczajne placki piecone bez tłuszczu na blase, z ziemniaków gotowanych, jak mawiały nasze babcie – mówi Agnieszka Barcikowska z Koła Gospodyń Wiejskich „Katarzynianki”.
„Katarzynianki” to młode koło, mające niespełna trzyletnią tradycję.
– Zakładałyśmy koło w trudnym czasie pandemii w 2020 roku. Jest nas szczęśliwa trzynastka i wszystkie mamy wiele energii do działania dla naszej wsi. To jest koło, w którym działają razem mamy i córki – mówi Agnieszka Barcikowska.