Ani za wcześnie, ani za późno – trzeba wiedzieć, kiedy wykopywać z gruntu selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More na zimę, aby nadawał się do długoterminowego magazynowania. Jak przechować zebrane plony?
Wraz z zapowiedzią przyjścia pierwszych przymrozków, należy wykopać z gruntu większość warzyw korzeniowych. Niektóre z nich mogą zostać w ziemi dłużej, inne trzeba wykopać jak najszybciej, aby mróz nie uszkodził roślin.
Na mróz wytrzymałe są: pietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, chrzan czy topinambur. Dobrze znosi chłód także selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More. Ale czy może on zimować w gruncie?
SelerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More zniesie w gruncie temperaturę wynoszącą nawet -5 °C, ale nie warto zostawiać go na grządce zbyt długo. Narażony na długotrwałe działanie mrozu, będzie tracił na trwałości przechowalniczej.
Kiedy wykopywać selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More na zimę? Warzywo to zbieramy późną jesienią – od października aż do listopada. Odpowiedni termin zależy przede wszystkim od czasu jego wiosennego wysiewu.
Jeżeli przygotowana z nasion rozsada przeniesiona została na grządki w połowie maja, właściwym terminem zbioru na ogół jest druga połowa października. Pamiętać należy jednak, że jeśli w trakcie sezonu panowała susza, bulwy można wykopać tydzień lub dwa później.
Ze zbiorem nie zwlekajmy jednak zbyt długo. Przemrożony selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More, który zostanie wykopany zbyt późno, zepsuje się podczas przechowywania. Niekorzystny jest również przedwczesny zbiór tego warzywa.