Młodzi rolnicy z Komorowa w gminie Pacanów, w powiecie buskim prowadzą gospodarstwo. W zakładzie produkcji naturalnych wyrobów masarniczych produkują Kiełbasę wiejską od Kierasa, która w tegorocznym finale Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2025 zdobyła główną nagrodę w kategorii produktów pochodzenia zwierzęcego.
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego startowało w tym roku w finale 12 produktów. Zdaniem dziesięcioosobowej komisji pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej – prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Kiełbasa wiejska od Kierasa okazała się najlepszym produktem.
W ofercie masarni z Komorowa państwa Marzeny i Łukasza Kierasów są wyłącznie wędliny i mięsa wytwarzane w sposób naturalny, według receptur dziadków i pradziadków. Jak mówią właściciele, prosto z babcinej kuchni, czyli bez „chemii”. Uznanie klientów mają nie tylko salcesony, pasztety, kaszanka, szynki, balerony pieczone i wędzone, ale i wyborne swojskie kiełbasy, a wśród tego asortymentu nagrodzona w finale konkursu Smaki Regionów 2025 – Kiełbasa wiejska od Kierasa.
