Wystarczy trochę zdrowej soczewicy, mąki ziemniaczanej i przypraw, aby przyrządzić danie proste, idealne do sosów i owoców. Przepis na nie zdradziła gospodyni z Brudzowa.
Składniki: 2 szklanki soczewicy ugotowanej na sypko, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, czosnek.
Sposób przygotowania: Ciepłą soczewicę włożyć do miski i tłuczkiem do ziemniaków rozdrobnić. Doprawić solą, czosnkiem i pieprzem do smaku. Uklepać i pozostawić do wystygnięcia. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić całość ręcznie (jeżeli ciasto się klei, dodać odrobinę mąki ziemniaczanej). Ulepić zgrabne, nieduże kluseczki, lekko spłaszczyć i ugotować w dużej ilości osolonej wody. Kluski można podawać z sosem, pomidorami, jabłkiem i śmietaną.
Przepis podała Ewa Zaczek-Kucharska z Gospodarstwa agroturystycznego „Lipówka” w Brudzowie.