101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Kończą się czereśnie, ale pojawiają się pierwsze śliwki i jabłka

Sadzimy czereśnie. Które są najsmaczniejsze? 

Fot. Grażyna Szlęzak / Radio Kielce

Trwa sezon na wszystkie owoce, przede wszystkim jagodowe takie jak porzeczki, borówki czy maliny. Kończą się czereśnie, za kilka dni one znikną – poinformował PAP rzecznik rynku w Broniszach Maciej Kmera. Dodał, że pojawiają się pierwsze śliwki i jabłka.

Rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Maciej Kmera mówił PAP o obecnej sytuacji na rynku owocowo-warzywnym.

– Obecnie jest sezon na wszystkie owoce, jest festiwal. Dostępne są wszystkie owoce, przede wszystkim jagodowe – porzeczki, borówki, maliny, agrest, chociaż ten ostatni „niebawem się skończy” i zapłacimy za niego od 10 do 15 zł/kg. Za kilogram malin zapłacimy ok. 30 lub 35 zł/kg. W czwartek kilogram czerwonych porzeczek kosztował od 4 do 8 zł. Oprócz tego są dostępne pierwsze letnie śliwki produkcji krajowej w różnych odmianach – ich ceny są „niskie czyli od 1,5 do 2,5 zł/kg”. „Z każdym dniem będzie ich coraz więcej – podkreślił.

– Czas czereśni minął – oznajmił ekspert. – To jest już, można powiedzieć, towar luksusowy. Teraz już praktycznie po sezonie i trzeba zapłacić nawet 15 zł/kg. Jest ich już bardzo mało lub pochodzą z przechowalni. Jeszcze kilka dni i one po prostu znikną – podkreślił. Dodał, że „wiśnie też się już powoli kończą”.

Kmera wskazał, że kończą się także morele, ale za to „jest coraz więcej brzoskwiń”.

– Owoce pestkowe, czyli brzoskwinia, nektaryna, morela – w tym roku one są stosunkowo drogie. W basenie Morza Śródziemnego doszło do strat wiosennych, wynikłych zapewne z układu pogodowego, więc są droższe niż w ubiegłych latach. Przypuszczam, że było to w okresie kwitnienia na przełomie marca i kwietnia. Np. w Hiszpanii były duże straty z powodu śnieżyc i ulew. Generalnie są mniejsze zbiory, więc owoce są droższe – wyjaśnił.

Polska importuje brzoskwinie, nektaryny i morele. Te owoce sprowadzane z Hiszpanii „zaczynają się od siedmiu, a kończą nawet na jedenastu złotych za kilogram”. – Nieco tańszą alternatywą jest import z Grecji, tutaj ceny są od 5 do 7, czasami 8 zł/kg – przekazał Kmera. Najtańsze są te sprowadzane z Serbii, które kosztują „od 5 do 6 zł/kg”.

Ekspert został zapytany, czy z powodów pogodowych ucierpiały owoce lub warzywa uprawiane w Polsce. – Najbardziej cierpią warzywa kapustne, czyli kapusta biała i kalafior, którym szkodzą przede wszystkim upały. To się odbija w cenach, które są znacząco wyższe. Obecnie trzeba zapłacić około 5 zł za jedną kapustę i około 4,5 zł za kalafior. W poprzednich latach ta cena oscylowała w okolicach 2 – 2,5 zł za sztukę – powiedział.

– Obecnie w największej podaży występuje borówka amerykańska, inaczej zwana wysoką, (…) produkcji krajowej. Cena waha się od 12 do 18 zł/kg, zależy to od tego jak są konfekcjonowane, tzn. czy są pakowane w łomianki trzykilogramowe, czy też w pojemniki plastikowe po 250 gram – przekazał ekspert. Cena borówki „nie odbiega znacząco od cen z ubiegłych lat”. Kmera zastrzegł, że nie ma jeszcze szczytu sezonu, który przypada „mniej więcej na połowę sierpnia”.

Rzecznik rynku w Broniszach poinformował, że w podaży dostępne pierwsze krajowe jabłka odmian: Piros, Papierówka, Paula Red i Antonówka. – Cena oscyluje wokół 3,5 zł/kg – powiedział.

Kmera odniósł się do pytania o relatywnie wysoką cenę jagód. „Jagody są zbierane ręcznie, to bardzo żmudna praca” wyjaśnił – „za kilogram zapłacimy teraz około 25 zł/kg”. – Oczywiście, były lata kiedy były one tańsze. Z czego wynika obecna cena? Nie wiem. Może chodzić o to, że jest ich mniej w lasach, ale myślę, że chodzi przede wszystkim o koszt pracy – jest mniej chętnych, ale też sami rolnicy narzekają na brak pracowników do ręcznego zbioru – doprecyzował.

Rzecznik rynku w Broniszach zaznaczył, że obecnie obserwuje się mniejszy popyt. – Trwa sezon wakacyjny – w przypadku Warszawy po prostu dużo osób wyjechało i nie robi zakupów w warzywniakach czy bazarach. Po drugie, nasi sklepikarze donoszą o oszczędnościowych zachowaniach konsumenckich. Ludzie kupują mniej i nie szukają towarów najwyższej jakości” – powiedział. „Jaki jest dokładny procent obniżenia (popytu – PAP) tego nikt nie wie, bo nie mamy narzędzi do badania tego zjawiska. Mówimy (…) o subiektywnych odczuciach sprzedających – sklepikarzy – podkreślił.

Tagi: dożynkiSandomierzwieniec dożynkowy
PAP

PAP

Serwis informacyjny PAP - codzienny Serwis Informacyjny to zawsze najbardziej aktualne i wiarygodne informacje o gospodarce, polityce, sprawach społecznych, kulturze, nauce i sporcie - przez 24 godziny na dobę i 7 dni w tygodniu - z kraju i z zagranicy. CSI zawiera zarówno materiały własne, uzyskane przez dziennikarzy PAP, jak też doniesienia agencji prasowych z całego świata. W Serwisie publikowane są także komunikaty oficjalne instytucji rządowych oraz organizacji i podmiotów gospodarczych, w tym spółek giełdowych. Wydawca: Polska Agencja Prasowa SA, 00-502 Warszawa, ul. Bracka 6/8; www.pap.pl

Zobacz również

Fot. ARiMR Kielce
AKTUALNOŚCI

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha

PrzezMarzena Smoręda
19 maja 2025

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha.

Czytaj więcejDetails
Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami / Fot. Canva

Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami

19 maja 2025
Fot. Pixabay

Ozimina prawie bez strat

19 maja 2025
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Będzie Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Tokarni

19 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.