Dobiega końca sezon na fasolę szparagową. W kraju przeważa produkcja dla przetwórstwa, ale najwyższą opłacalność zapewnia rolnikom ta uprawiana na świeży rynek. Ostatni jesienny zbiór pochodzi z tuneli foliowych.
Na zielonym rynku w województwie świętokrzyskim kupić można jeszcze fasolę szparagową, głównie odmianie żółtej w cenie 12 zł za kg. Wciąż są na nią chętni.
– Fasolka szparagowa szczyt popularności przeżywa w czasie lata, ale i jesienią klienci chętnie ją kupują. Niektórzy wolą zieloną, inni żółtą odmianę. W sezonie, uprawy fasoli szparagowej są prowadzone na polach południa województwa świętokrzyskiego i prawie w każdym większym przydomowym ogrodzie, teraz fasola pochodzi z tuneli foliowych – mówi pan Stanisław – rolnik z Ponidzia.
Fasola szparagowa w tunelach foliowych uprawiana jest np. na południu Mazowsza, w okolicach Radomia. To nie tylko paprykowe zagłębie, ale i obszar, na którym rolnicy chętnie prowadzą uprawy fasoli szparagowej w dwóch odmianach – żółtej – delikatnej w smaku oraz bardziej wyrazistej w smaku – zielonej.