Konferencja „Od gleby po butelkę: efektywne zarządzanie winnicą i rozwój rynkowy” będzie jednym z wydarzeń odbywających się podczas 15. edycji Targów Sadownictwa i Warzywnictwa, które odbędą się od 22 do 23 stycznia 2025 roku w Kielcach. Jest skierowana do doświadczonych winiarzy i osób planujących założenie winnicy.
To będzie jedna z wielu bardzo interesujących konferencji, które odbędą się w styczniu w Kielcach. Podczas wydarzenia zaprezentowany będzie pełny cykl produkcji wina – od wyboru odpowiedniego miejsca na winnicę i zarządzania uprawą, po wprowadzenie gotowego produktu na rynek – mówi dyrektor targów TSW Jacek Kłudka.
Uczestnicy targów będą mogli wysłuchać interesujących wykładów prowadzonych przez ekspertów z branży.
Pierwszy z nich, zatytułowany „Idealna winnica: Jak wybrać i przygotować miejsce pod wysokiej jakości uprawy?” zaprezentuje kluczowe czynniki, wpływające na wybór lokalizacji winnicy, takie jak ekspozycja terenu, nachylenie oraz rodzaj gleby. Podczas prezentacji zostaną także przedstawione metody poprawy struktury gleby, które pozwalają na zwiększenie żyzności i poprawę drenażu, co przekłada się na wyższą jakość upraw.
W wykładzie pod tytułem „Biostymulacja w winnicy: Jak ograniczać stres roślin i zwiększać ich odporność?” będzie mowa o biostymulacja winorośli, która wspomaga ich zdolność do przetrwania trudnych warunków atmosferycznych, takich jak susza, przymrozki czy choroby. Uczestnicy dowiedzą się, jakie preparaty biostymulacyjne stosować, aby zwiększyć odporność roślin i poprawić jakość plonów.
Będzie też wykład zatytułowany „Mączniak prawdziwy czy rzekomy? Najgroźniejsze choroby winnicy i jak z nimi walczyć” o formach mączniaka – która jest bardziej niebezpieczna dla winorośli oraz jakie metody, zarówno konwencjonalne, jak i biologiczne, są najskuteczniejsze w walce z tymi chorobami.
Wykład pod tytułem „Przymrozki w Winnicy: Reakcje odmian i skuteczne metody ochrony” poruszy zagadnienia odporności różnych odmian winorośli na przymrozki. Prezentowane będą wyniki długoletnich badań nad wpływem przymrozków na plonowanie winorośli oraz techniki ochrony, takie jak zraszanie nadkoronowe, ogrzewanie i stosowanie krioprotektantów.
Na zakończenie konferencji odbędzie się debata pod tytułem „Od zbiorów po rynek zbytu – strategiczne zarządzanie Procesem Produkcji i Dystrybucji Wina”. Dyskutować będą o wyzwaniach, jakie stoją przed winiarzami po zakończeniu zbiorów, w tym o zarządzaniu procesem produkcji wina, jego marketingiem i skutecznej dystrybucji.