101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Konfitura z płatków róż

Konfitura z płatków róż

Fot. Marzena Mąkosa - Radio Kielce

Różana konfitura jest nieco pracochłonna, ale warto mieć kilka słoiczków w spiżarni. Przydadzą się jesienią i zimą w deszczowe i mroźne zimowe wieczory. Zapach róży przypomni lato. Właśnie rozpoczyna się sezon kwitnienia królowej kwiatów.

Zazwyczaj termin kwitnienia róż rozpoczyna się w czerwcu, a kończy dla niektórych odmian tuż przed pierwszymi przymrozkami. Zdarza się nawet, że w pełni rozwinięte kwiaty znaleźć można przykryte śnieżną czapą. Tak, więc wybierając odpowiednie odmiany róż, możemy cieszyć się pachnącymi kwiatami od początku czerwca aż do pierwszych oznak zimy. Z płatków róży zrobić można pyszną konfiturę.

Płatki dzikiej róży najlepiej zbierać na początku ich kwitnienia, czyli maju i w czerwcu. Należy to robić, kiedy nie pada deszcz. Płatki na konfiturę trzeba zbierać wcześnie rano, póki powietrze jest chłodne – później mogą być przywiędłe i już nie tak mocno aromatyczne. Wybierajmy krzewy dzikiej róży rosnące z daleka od miast i ruchliwych dróg.

Konfitura z płatków róż:

Składniki: 500 g płatków dzikiej róży, 500 g cukru pudru, sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania: Z zebranych kwiatów odcinamy płatki, płuczemy je w zimnej wodzie
i osuszamy. Ważymy na wadze kuchennej, ponieważ dla jakości konfitury bardzo ważne jest zachowanie proporcji – waga płatków powinna być taka sama, jak waga cukru pudru.

Płatki, cukier i sok z cytryny ucieramy w moździerzu lub blendujemy na jednolitą masę i przekładamy do słoiczków. Jeśli planujemy dłuższe przechowywanie konfitury, musimy ją poddać pasteryzacji, gotując słoiczki 25-30 minut.

Przepis podał Bartłomiej Barański (archiwum Lasów Państwowych).

Tagi: konfituryprzepis
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Porady dla sadowników na ostatnie dni maja

Następny wpis

Rośliny miododajne w mieszankach międzygatunkowych

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Rośliny miododajne w mieszankach międzygatunkowych

Rośliny miododajne w mieszankach międzygatunkowych

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.