Do udziału w XII edycji ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy autorski przepis kulinarny z produktów certyfikowanych zapraszają: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Inicjatywa Kulinarna.
Do konkursu mogą zgłaszać się uczniowie szkół ponadpodstawowych o profilu gastronomicznym, którzy stworzą autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny, zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.
Dania konkursowe będą oceniane dwuetapowo. Spośród nadesłanych zgłoszeń spełniających wymagania formalne, specjalnie powołana komisja konkursowa wyłoni osiem najlepszych przepisów kulinarnych. Ich autorzy zostaną zaproszeni do udziału w finale konkursu, podczas którego na podstawie oceny potraw przygotowanych w oparciu o wyłonione w półfinale przepisy, zostaną wybrani zwycięzcy konkursu. Twórcy najlepszych prac otrzymają nagrody oraz dyplomy.
Zgłoszenia uczniów i ich prac konkursowych szkoła powinna wysłać na adres:
- Biuro Konkursu
ul. K. Ciołkowskiego 33
66-400 Gorzów Wielkopolski
tel. +48 518 122 428
e-mail: produktycertyfikowane@gmail.com
Termin składania zgłoszeń upływa w dniu 11 września 2023 roku.