W połowie lipca dojrzewać będą duże, sercowate, ciemnobordowe i bardzo smaczne owoce czereśni odmiany Kordia. Jak mówią ogrodnicy to najsłodsza czereśnia w sadzie i klejnot w koronie każdego ogrodu.
Jak mówią plantatorzy, ta odmiana stała się symbolem ogrodniczej doskonałości niezwykłego, najsłodszego wśród odmian czereśni smaku. Oprócz walorów smakowych, czereśnia Kordia wyróżnia się wieloma korzyściami zdrowotnymi, ponieważ zawiera wiele witamin, minerałów i antyoksydantów.
Kordia na tle innych odmian wyróżnia się dużymi, soczystymi owocami o ciemnobordowym kolorze i wyjątkowym słodkim smaku. Owoce czereśni Kordii uważane są za klejnot w koronie każdego ogrodu.
Warto posadzić tą odmianę w swoim ogrodzie, ale trzeba znaleźć dla drzewka słoneczne i zaciszne miejsce. Przełoży się to w czasie owocowania na obfitość i jakość plonów. Kordia lubi żyzną i dobrze przepuszczalną glebę o pH od 6,5 do 7,5. Regularne podlewanie, szczególnie w okresach suszy, przycinanie wczesną wiosną, pomoże w utrzymaniu zdrowej struktury drzewa i lepszego dostępu światła do owoców.
Co ważne, czereśnia Kordia nie jest trudna w uprawie. Zapewni satysfakcję z uprawy i dostęp do świeżych, zdrowych owoców nawet początkującym ogrodnikom.