W 2024 roku Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) realizował prawie 70 zadań dla wsparcia rozwój polskiej wsi i rolnictwa. Były to między innymi: wsparcie finansowe i doradcze dla rolników, a także zagospodarowanie państwowych gruntów, inicjatywy promujące polskie produkty rolno-spożywcze w kraju i za granicą oraz rozwój odnawialnych źródeł energii.
Jednym z głównych zadań KOWR jest gospodarowanie nieruchomościami rolnymi należącymi do Skarbu Państwa. Na koniec grudnia 2024 roku w Zasobie Własności Rolnej Skarbu Państwa było 1 mln 330 tys. ha. Podstawowymi formami zagospodarowania ziemi są dzierżawa i sprzedaż. Na koniec ubiegłego roku w dzierżawie pozostawało 1 mln 50 tys. ha na podstawie 70,3 tys. umów.
Jak mówił Tomasz Ciodyk, zastępca dyrektora generalnego KOWR: – W 2024 roku KOWR wydzierżawił 43 tys. ha ziemi, czyli o 65 procent więcej niż w roku 2023, podpisał 3,8 tys. umów – to jest ponad 800 więcej niż rok wcześniej oraz przedłużył 6,2 tys. umów dzierżawy tj. o 1/3 więcej w porównaniu do 2023 roku. Ponadto skuteczność przetargów na dzierżawę sięgała 90 procent – poinformował.
Wyjaśnił, że w 2024 r. KOWR współpracował z MRiRW nad rozporządzeniem, regulującym przeprowadzanie przetargów na dzierżawę ośrodków produkcji rolniczej (OPR).
Obecnie w kraju funkcjonują trzy ośrodki produkcji rolniczej utworzone na nieruchomościach wyodrębnionych z ZWRSP. Jest już zgoda Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na powstanie kolejnych. Jednak skala tworzenia OPR-ów nie będzie duża.
W 2024 roku działania KOWR nastawione były na wspieranie rozwoju odnawialnych źródeł energii (OZE). KOWR prowadził działania informacyjno-promocyjne i edukacyjne rozpowszechniające tematykę OZE.
KOWR zarejestrował 35 nowych spółdzielni energetycznych oraz 13 nowych instalacji biogazowni rolniczych. Przeprowadził też 5 projektów edukacyjnych, w ramach których zrealizował 25 spotkań szkoleniowych (w tym dotyczących mikrobiogazowni, biogazowni rolniczych, biogazu rolniczego, certyfikacji biogazowni rolniczych, spółdzielni energetycznych). Łącznie przeszkolono ok. 1500 osób.
W minionym roku KOWR skutecznie przeprowadził około 400 różnych działań, które w większości były realizowane pod hasłem #KupujŚwiadomie. W II Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie, wzięło udział ponad 100 lokalnych producentów żywności z całej Polski. W wydarzeniu uczestniczyło ok. 10 tys. osób. Natomiast w konkursie dla Kół Gospodyń Wiejskich pod nazwą „Bitwa Regionów”, promującym regionalne smaki oraz lokalne tradycje kulinarne wzięło udział ponad 2 tysiące Kół.
W ramach mechanizmów wspierających konsumpcję KOWR realizuje Program dla szkół oraz Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021–2025 (FEPŻ). – Celem pierwszego programu jest promowanie wśród dzieci zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa oraz mleko i produkty mleczne, a także utrwalanie zdrowych nawyków żywieniowych. Rokrocznie w programie bierze udział około 1 mln 700 tys. uczniów ze szkół podstawowych. Dodatkowo uczestniczą oni w obowiązkowych zajęciach edukacyjnych.
Zadaniem drugiego programu jest wspieranie osób najbardziej potrzebujących w kraju. Z pomocy w ramach Programu FEPŻ korzysta około 1,3 mln uprawnionych osób.